Прочитај ми чланак

МАТКОВИЋ: У Србији до 8 одсто људи живи тешко, а четвртина је у „ризику сиромаштва

0

ПРОГРАМСКА директорка Центра за социјалну политику и професорка Факултета за економију, финансије и администрацију Гордана Матковић изјавила је да седам до осам одсто људи у Србији живи у тешкој ситуацији и да се то види у њиховој потрошњи.

„По другој методологији, код нас је четвртина становништва у ризику од сиромаштва, али треба имати у виду да је тај број 17 одсто у Европској унији”, рекла је она за Телевизију Н1.

Матковићева је оценила да Србију чека већа неједнакост у друштву, као последица социјалног раслојавања.

Говорећи о ротацији министара Александра Вулина и Зорана Ђорђевића у новој Влади Србије, Гордана Матковић је рекла да је реч о политичким постављењима.

„Није неоубичајено да се, као политичка постављења, у ресорима померају људи који у експертском смислу не знају довољно”, казала је Гордана Матковић, која је била министарка за социјалну политику у влади Зорана Ђинђића.

„У уређеним земљама често није правило да експерти улазе у политику, али то су уређени системи и онда су људи и службе у министарствима стабилне и компетентне. А с друге стране, имате одређене канале утицаја и експертске јавности и јавности генерално на одлуке које се доносе у министарствима”, додала је она.