Прочитај ми чланак

ЂУРИЋ: Тачи један дан прича о дијалогу, а следећи о Великој Албанији

0

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да сутрашњи састанак председника Србије Александра Вучић и косовског председник Хашима Тачија у Бриселу може да донесе релаксирање тензија као и рад на спровођењу онога што је договорено.

– Ми смо ти који имају много разлога да оно за шта смо се сами изборили, а ЗСО као концепт је резулатат политике Србије и владе Александра Вучића – успели смо да се изборимо за то да ЗСО као концепт постане универазално прихвац́ен и да сада на њеном стварању инсистирају чак и представници држава које су признале једнострану независност КиМ – рекао је Ђурић за РТС.

 

Сутрашњи састанак, додаје, биће састанак кључних политичких фигура Срба и Албанаца, јер су то најкомпетентнији легитимни изабрани представници наше државе и представници политичара
Албанаца са КиМ.

Ђурић истиче да ће састанак бити још једна прилика да искажемо нашу потребу и жељу да се спроведе и оствари оно што је договорено и да изразимо наше уверење да се само кроз дијалог могу решавати проблеми.

– Ми смо у мандату владе Александра Вучића имали 223 различита састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине и то је један од важних, ако не и главних, разлога што можемо да се похвалимо тиме да у претходне три-четири године ниједан Србин или Албанац није погинуо на КиМ – рекао је Ђурић.

Коментаришућу Тачијеву изјаву да је Приштина заинтересована за нову динамику дијалога и за то да он буде завршен „потпуном нормализацијом“, Ђурић каже да треба судити према делима, јер поједини албански политичари изјаве један дан нешто слично, а онда други дан говоре о „Великој Албанији“.

Београд се, истиче, све време бори да наш народ, у политичком смислу остане на КиМ где су Срби у економском смислу подржани, где је држава била присутна у свим српским срединама и где је у претходне две-три године изграђено више од 300 нових куц́а и станова…

Борбом кроз дијалог да се ниво њихових политичких права повећа, ми стварамо претпоставке за њихов дугорочни опстанак на КиМ, подвукао је Ђурић.

– За разлику од многих који су запаљивом реториком о стварању „Велике Албаније, претњама Србима на КиМ, читавој Србији идејом о стварању тзв. војске Косова изазивали латентну нестабилност, ми смо као главни циљ, уз опстанак Срба на КиМ, имали и очување мира и стабилност и- рекао је Ђурић.

„Спремни смо да кроз дијалог сачувамо мир“

На изјаве представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини да су обе стране привржене дијалогу и да верује у позитиван исход, Ђурић каже да никада није веровао у политику која прави уравниловку и у исту раван доводи оног ко напада и ко је нападан.

– Ми ни у какве речи политичких представника друге стране, посебно појединих политичара у Приштини не можемо да верујемо, али смо спремни да радимо на томе да кроз дијалог сачувамо мир и стабилност да се за то изборимо. И жељно ишчекујемо прилику да наша пружена рука коначно буде прихвац́ена и да то буде и у материјалном смислу, да народ на КиМ види ту спремност – рекао је Ђурић.

Ђурић сматра да српски представници у постизборном процесу на КиМ не треба да захтевају било шта што се тиче Бриселског дијалога зато што Приштина то, и без коалиционог споразума, мора да спроведе.

– Мислим да је то прилика да се покаже да Срби на КиМ не треба да буду само декорација, већ да треба да заузму неке од најважнијих политичких функција у нашој јужној покрајини, и да њихова реч треба да буде уважена и поштована, да буду равноправни грађани. Ако у Македонији председник парламента може да буде представник невећинске заједнице нема ниједног разлога да на КиМ на једну од три кључне функције не дође особа из реда српске заједнице – закључио је Ђурић.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини организоваће у понедељак ујутру у Бриселу неформални сусрет председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, а они ће разменити ставове о наставку дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине као и о ширем развоју догађаја у региону Западног Балкана.