Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? Ово је 10 необичних чињеница о нашој планети

0

Наша планета је неисцрпан извор информација и може се рећи да крије бројне ствари за које можда раније нисте знали о њој, а ово је листа неких занимљивости:

1. Монт Еверест није највиша планина на свету

Хавајска Мауна Кеа има надморску висину 4205 метара, а највећи део вулкана који сачињава острво лежи испод нивоа мора. Ако се мери од самог подножја, Мауна је висока 10203 метра, што је више за 1355 метара од Монт Евереста, пише сајт Бригхт Сиде.

Мауна Кеа је неактивни штитасти вулкан. Он је највиши од пет вулкана који сачињавају острво Хаваји у истоименом архипелагу и америчкој савезној држави.

На хавајском језику назив вулкана значи „Бела планина“ што се односи на податак да је врх вулкана редовно прекривен снегом, иако постоје и теорије да име вулкана потиче од израза „Мауна-о-Wакеа“ што би значило „планина божанства Вакеа“.

На врху планине изграђена је опсерваторија, па се због повољних климатских и временских услова и положаја сматра једним од најбољих места за посматрање свемира.

2. Земљина атмосфера има границу

Тзв. Карманова линија је замишљена висина Међународне ваздухопловне федерације која је прихватила ту границу како би дефинисала разграничење између Земљине атмосфере и свемира. Изнад те линије се може говорити о боравку или лету у свемир.

Због веома разређеног ваздуха, тј. због губитка аеродинамичке подршке, авионом се не може летети изнад ове висине. Изнад ове линије (границе) владају закони балистике, и кроз њу се крећу искључиво летелице на ракетни погон.

Званично је усвојено да се Карманова линија налази на висини 100 километара од површине мора.

3. Најсувље место на свету се налази на Антарктику

Иако је уврежено мишљење да је најсувље место на Земљи Атакама пустиња у Чилеу где киша није пала стотинама година, Мек Мадуро суве долине на Антарктику кишу нису виделе близу два милиона година и на том месту ветрови достижу брзину од око 320 километара на сат.

4. Свежа вода чини само три одсто свих вода на свету

Океани и мора чине 97 посто водених површина на Земљи, али њихова слана вода није за пиће. Осталих три одсто се највише налази у глечерима и у Бајкалском језеру.

5. Најстарији храм на свету има чак 12.000 година

У Гобекли Тепеу, археолошком налазишту у Турској, где се налази најстарији храм на свету, истраживачи су пронашли резбарије на стубовима за које верују да датирају око 11-12.000 година уназад кад је удар комете изазвао нагли пад температуре на Земљи.

6. Месец је некада био део Земље

Шведски научници тврде да се 4,36 милијарди година раније планета Земља сударила са великим објектом Тејом, што је довело до формирања јединог Земљиног природног сателита, Месеца.

7. За 250 милиона година континенти ће се ујединити

Познато је да се Пангеа, суперконтинент, који је постојао током палезоика и мезозоика, раздвојио на Лазурику и Гондвану, које је делио океан Тетис, а онда су се те две целине даље делиле на данашње континенте. Научници сматрају да ће доћи до спајања континената за око 250-300 милиона година и да ће Пангеа да оживи и зваће се Пангеа Ултима.

8. Већина наше планете је увек у мраку

Као што знамо океани и мора чине око 70 посто површине наше планете. Сунчева светлост допире до 200 метара испод површине воде, па је тако остатак воде увек у мраку, што указује да је наша планета већим делом у мраку.

9. Једноћелијски организам је проузроковао „Велико изумирање“

Научници из Технолошког института у Масачусетсу су изнели теорију како је масовно изумирање у водама широм света пре 252 милиона година проузроковала бактерија (Метханосарцина) која је једноставно „процветала“ и довела до изумирања чак 90 одсто живог света у водама.

10. Државе које су суседи могу да имају временску разлику већу од 24 сата

Иако је амричка Самоа удаљена свега 2000 километара од Линијских острва (група од 12 атола јужно од Хаваја), који су део Кирибата, временска разлика између њих је чак 25 сати.