Прочитај ми чланак

ЕВО КАКО ЖИВЕ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ: Штедимо на лековима и тоалет папиру!

0

Упркос бројним обећањима власти да ће се већ од 2017. живети боље, грађани кажу да им никад није било теже и да штеде на најосновнијим намирницама како би прехранили децу

Упркос обећањима власти да ће грађани Србије већ од 2017. године живети много боље, статистика показује да чак 4,6 милиона Срба, односно око две трећине њих, једва саставља крај с крајем!

 

Стопа сиромаштва у Србији износи поражавајућих 25,5 одсто, а око 2,5 милиона Срба живи с месечним приходима испод 15.000 динара.

Директне последице овога су да грађани Србије са својим месечним зарадама не само да себи не могу да приуште одмор већ штеде на храни, али и лековима и другим основним животним намирницама.

Економиста Драгован Милићевић каже да док већина грађана једва преживљава, све више расте број енормно богатих.

– О потрошачкој моћи становништва најбоље говори пад тражње за основним животним намирницама. Погледајте колико се, примера ради, мање купује млеко. Све се више губи средња класа, а радна снага постаје све јефтинија. И даље имамо 700.000 незапослених. Људи преживљавају како морају, што се и види по расту потрошачких кредита – наводи Милићевић.

Сјеница
Митхат Баждар, грађевински радник

РАДИМ КАО ЦРНАЦ

Живим сам. Радим по читаво лето кад посла има, грађевинске радове, као црнац, да бих могао да преживим зиму, кад посла нема. Оно што лети зарадим потрошим за време зиме, и тако из године у годину. О томе да се нешто заради преко основних потреба, да се уштеди, нема ни говора. Штедим на свему, цигаре сам оставио, нема излазака, нема провода, нема путовања, о летовању и мору могу само да сањам.

Чачак
Данијела Котуровић, преводилац

НЕ СМЕМ ДА СЕ ОПУСТИМ

Живим просечно, јер уколико ја не делујем у том правцу, све ће друго деловати против мене. Нажалост, већина људи око мене живи физички, интелектуално, материјално и морално у веома ограниченим оквирима. Штедим на декорацијама простора, у чему сам уживала, и на опуштеним шопинзима. Одавно у куповину не идем без списка.

Ужице
Драган Остојић, малинар

ОД СЕЉАКА ЧЕКАЈУ САМО ПОРЕЗ

Живи се тешко, никако, и сам знаш. Изгибосмо радећи, од јутра до сутра, а резултат никакав. Сељак је интересантан држави само кад треба да плати порез, да иде у рат и кад треба да гласа. Штеди се у кући на свему, од хране до тога да трчиш по кући и гледаш која је сијалица упаљена. Гардероба се купује код Кинеза, квалитет није битан, него само да имаш шта да обучеш. О бањи и мору можеш само да машташ – то ти је наш живот.

Врање
Смиља Стојановић, пензионерка

ИМАМ БАШТУ, НЕ ЖАЛИМ СЕ

Из Врања сам се преселила у село Катун, живим на селу. Купила сам кућу и имам своју пољопривреду, баштицу и у њој парадајз, паприку, краставац… Задовољна сам, не штедим, пензија ми није лоша. У дворишту имам цвеће и јако ми је лепо.

Београд
Миљан Стаменковић, ратни војни инвалид

ЗБОГ СРБИЈЕ САМ ИЗГУБИО НОГУ, А ЖИВИМ У БЕДИ

Шта да вам кажем?! Ратни сам војни инвалид. Остао сам без пола ноге приликом разминирања у Копненој зони безбедности, а сада морам да радим на црно јер сам у кредитима до гуше. У кредите сам ушао због лечења, јер од ове државе нисам добио ни бању, иако имам седам дискус хернија. Заборављен, живим у беди. Ја сам слика ове Србије.

Врање
Кристина Зарев, студент Правног факултета

СТУДЕНТ САМ, НЕ ОСКУДЕВАМ

Не штедим тренутно ни на чему. Углавном имам новца за све што ми је потребно као студенту.

Нови Сад
Аранђел Рачић, незапослен

ДИНАР ВРТИМ УКРУГ

Живим као и већина у Србији, односно преживљавам стандардно за Србе. Узмем који динар и вртим се укруг. А што се тиче штедње, па штедим на свему, па чак и на двослојном тоалет-папиру.

Нови Сад
Душан Здјелар, запослен

ШТЕДИМ НА ЛЕЧЕЊУ РАДИ ДЕТЕТА

Болујем од карцинома, који сам оперисао, и чекам сваки час да добијем отказ на послу. Штедим на свему, чак и на лековима, који су ми неопходни због болести, како бих могао детету бар основно да пружим.

Београд
Мића Милосављевић, приватник

НИКАД НИЈЕ БИЛО ГОРЕ, ШТЕДИМ НА СВЕМУ

Никад нисам штедео на основним намирницама до пре неколико година. Толико је тешко на свим нивоима да не могу да дођем к себи. Штедим буквално на свему, не знам ни сам како преживљавам. Никад нисам више радио, а никад није било горе.

Суботица
Роберт Киш, графичар и керамичар

И ХРАНА ЈЕ ЛУКСУЗ

Живи се тешко, у финансијском смислу, јер цене живота код нас су као у Немачкој, а плате су у Србији мизерне. Тешко да било ко може да опстане уколико не ради бар два посла. И са два посла једва успевам да покријем трошкове, а за луксуз не преостаје новца. Данас је луксуз у Србији изаћи на вечеру у ресторан или купити квалитетнију гардеробу, па и храну. Преостало нам је да се снабдевамо у кинеским продавницма, а потрепштине купујемо јурећи попусте или акције по маркетима. Једино тако можемо да преживимо,

Београд
Мирко Остојић, лични асистент

НА МОРЕ НИСАМ ИШАО 12 ГОДИНА

Преживљавам тако што помажем другу око неких личних ствари. Плаћам му рачуне у пошти и обављам за њега куповину кад треба. Немам никога да ми помогне, а штедим на свему. Највише на гардероби, али и на путовањима. На море нисам ишао 12 година.

Поражавајуће
ЦРНА СТАТИСТИКА

25,5 одсто је стопа сиромаштва у Србији, односно четвртини грађана прети сиромаштво

30 одсто малишана у Србији је у ризику од сиромаштва

2,5 милиона Срба живи с месечним приходима испод 15.000 динара

268.000 Срба преживљава са 7.900 динара

4,6 милиона Срба, односно око две трећине њих, једва саставља крај с крајем

20 одсто најбогатијих у Србији има на располагању девет пута више новца од 20 одсто најсиромашнијих

47.136 је просечна мајска нето зарада у Србији