Прочитај ми чланак

СТАЉИН ЈЕ ХИТЛЕРА могао поразити и без помоћи савезника?

0

Иако је данас међу становништвом западне Еуропе и Сједињених Држава распрострањено мишљење да су нацифашистичке и колаборационистичке снаге у Другом светском рату поразили Aмериканци и Британци, док их само око 20% сматра да је за побједу заслужна Црвена армија, након рата је владало другачије уверење.

Наиме, Француски институт за истраживање јавног мнијења (ИФОП) у Француској је у годинама 1945., 1994. и 2004. Провео анкете које откривају како је јавност еволуирала током времена и промијенила мишљење о томе која је земља најзаслужнија за пораз нацистичке Њемачке у Другом светском рату.

Ова студија коју је провео француски институт ИФОП показује колико се током наведеног времена разликовала перцепција испитаника.

У мају 1945. је 57% француског становништва одговорило да је СССР најзаслужнији за пораз немачког нацизма. Међутим, тај се однос преокренуо након анкете у мају 1994. године, када су СAД заузеле мјесто Советског Савеза, а 2004. је више од пола испитаника Aмериканце сматрало за ослободитеље, Велику Британију 16%, а Црвену Aрмију је прије десетак година само 20% Француза сматрало за најзаслужнију силу која је довела до слома Хитлерове Њемачке.

ФОТО – Промена перцепције о победницима у Другом светском рату у Француској од 1945. до 2004.

Стаљин је Хитлера је могао победити и без помоћи савезника?

Советски Савез је могао победити нацистичку Немачку и без помоћи савезника, извијестио британски лист „Тајмс”, који наводи како у то верује 63% Руса. Осим тога, „Тајмс” наводи како велики део становништва у Русији верује да је главни узрок монструозних губитака међу Советима изненадни напад В+Немачке, а не њена војна и технолошка супериорност.

Совети су се могли носити с нацистичком Немачком и без помоћи савезника, пише „Тајмс”, који је интервуирао стручњаке руског социолошког Левада Центра.

Две трећине испитаника позитивно оцењује водство Стаљина током Другог светског рата, унаточ великим губицима које је претрпио Советски Савез. 36% Руса је рекло како су губици на советској страни већи него немачки зато што се Хитлер одлучио на “изненадни напад “, а 24% држи да је разлог била ” војне и техничка надмоћ Немачке “.

Само 12% је рекло да је смрт 27 милиона советских грађана криво “стаљинистичко водство, које је деловало без обзира на жртве”. Занимљиво је да је 1997. године као одговор на исто питање ову опцију одабрало 34% испитаника.

Британски историчар Aнтонy Бивор је рекао за „Тајмс” „како је пропаганда Кремља одговорна за увеличавање Стаљинове улогу у рату”. Према британском историчару, Советски Савез не би побиједио у рату без помоћи савезника.

„Савезничка бомбардирања Немачке и велика америчка помоћ Советском Савезу су били потребни Москви за побједу”, додао је Aнтонy Бивор.

Међутим, према другом британском историчару, Максу Хестингсу, који је написао низ књига о Другом светском рату, тако висок број страдалих у Советском Савезу је последица чињенице “што су од 1941. до 1944. године западни савезници цинично оставили СССР да се сам бори против Немаца”.

Макс Хестингс сматра “како је Советски Савез могао добили рат и без помоћи савезника, јер је немачка економија била много слабије него што се мислило, али би за побједу требало пуно више времена, а губици међу Советима би били још већи”.