Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: СНС „срцем“ уз геј мандатара; за опозицију Брнабићка „икебана“

0

Скупштина Србије завршила је рад после десет сати током којих су посланици опозиције критиковали, а владајућа већина бранила експозе мандатарке Брнабић.

Парламент ће наставити рад данас у 10.00 сати, а како је рекла председница Скупштине Маја Гојковић, о експозеу Брнабић треба да говори још само шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненада Чанак.

Опозиција је најавила и да неће гласати за будућу владу док су посланици Српске напредне странке истакли да је Бранабић њихов кандидат.

Представљајући експозе мандатарка Aна Брнабић рекла је да би била поносна ако се би се резултати досадашње владе поновили за њеног мандата, ако је парламент изабере за нову премијерку. Она је истакла да су кључни приоритети нове владе дигитализација, образовање и економски развој.

Брнабићева може да рачуна на подршку 129 посланика СНС, односно листе „Aлександар Вучић-Србија побеђује“ као и на гласове коалиционих партнера, што је најмање 156 посланика „за“.

Подршку влади је раније најавио и посланик Зелене странке Горан Чабради јер ће се, како је саопштио, формирати Министарство за заштиту животне средине.

Посланик ЈС Драган Марковић Палма једини је члан владајуће коалиције који је најавио да неће гласати за Брнабић.

Шеф посланичке групе СНС Aлександар Мартиновић рекао је ће та партија свим срцем гласати за мандатарку Aну Брнабић и предложене министре и подвукао да је мандатарка у политички живот увела нови стил, да на државу не треба да се гледа страначким очима.

Социјалисти су, такође, најавили подршку уз оцену да се наставља континуитет претходне владе која је постигла одличне резултате у вези са еврсопким интеграцијама, економским реформама и спољном политиком.

Опозиција је управо замерала континуитет, а поједини су изразили сумњу да ће Брнабић водити владу уз опаску да је “икебана, маска”, те да нема политичку моћ и искуство.

У жустрој расправи у којој је на критике опозиције често одговарала и мандатарка, изречене су и две опомене Бошку Обрадовићу.

Мандатарка за састав нове владе Aна Брнабић изјавила је да Влада Србије не брани геј параду, већ брани и увек ће бранити уставом загарантована права свих грађана.

Она је, током расправе у Скупштини Србије, рекла да влада и чланови владе, поједначно и заједно, не улазе у то и не кажу да ли воле или не воле геј параду, да ли им се свија или не свиђа, већ су они ту и бране Уставом загарантована права свих грађана.

„Имали смо једну, а сад имамо две кратке лекције о Уставу Србије, прву да је Косово саставни део Србије и другу да сви грађани у Србији имају једнака права“, рекла је Брнабић, реагујући на излагање Бошка Обрадовића који је говорио о томе да влада не брани интересе Срба на КиМ него брани „геј параду“.

На наводе лидера радикала Војислава Шешеља мандатарка је поручила да о предлогу о влади, новом мандатару и министру не одлучује ни амерички амбасадор, ни било који други амбасадор, као ни медији, а на његове критике да ће СНС имати владу над којом нема контролу, шеф посланичке групе СНС Aлександар Мартиновић поручио је да СНС има пуно поверење у мандатарку Aну Брнабић и кандидате за министре у новој влади.

„СНС ће имати свог председника владе који ће се звати Aна Брнабић“, казао је Мартиновић.

Оценио је да је експозе врло озбиљно написан, те да су њиме обухваћени сви сегменти живота за које је надлежна влада.

Како је рекао, експозе је написан на 88 страница и то „са обе стране“, док је експозе Зорана Живковића био написан на 6,5 страница, Војислава Коштунице на девет и 10,5 страна, а Мирка Цветковића на осам и по страница.

То, како каже, говори како се државом управљало и како се живело у периоду када су направљени огромни проблеми.

Он је поновио да влада није ни руска, ни америчка, већ српска и поновио речи председника Вучића да се влада, ако се и формира под нечијим притисцима, формира под притисцима грађана Србије.

Председник ЛДП Чедомир Јовановић рекао је да неће гласати за владу, и упитао како је могуће да, ако је стратешки циљ улазак у ЕУ, за министра буде предложен неко ко се противи ЕУ.