Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: На Видовдан се увек све видело, најбоље и најјасније

0

Две највеће вредности, независност и слобода Србије и њених грађана, морамо да бранимо и чувамо, јер смо ми своју слободу освојили, а не добили од великих сила, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник је на обележавању 628. година од битке на Косову пољу рекао да због неслоге, Србију ни пораз, ни победа у Косовском боју 1389. нису могли да спасу од надирућих Турака.


Како је истакао, у Србији сукоб се догодио много пре Косовске битке, где су се великаши поделили и почели да гложе.

Због те неслоге, како је рекао, Србија није могла да се брани, била је распарчана и разједињена и у наредних 50 година пала је у руке Турака.

– И то је основна лекција коју нам сваки Видовдан саопштава, а ми је не памтимо – рекао је српски председник и додао:

– Зато никада више не смемо да се делимо, јер једну Србију имамо и морамо да је чувамо целу и целовиту, да будемо заједно, сложни и јединствени у томе – нагласио је Вучић.

Он је истакао да данашњи Видовдан мора да постане дан када ћемо кренути да учимо о себи, ко смо, одакле смо, да ли смо били само жртве или смо и ми негде погрешили.

– Ми Срби имали смо много кључних Видовдана, и сваки је говорио о нама, и добро и лоше. На Видовдан се увек све видело, најбоље и најјасније, и на Видовдан 1914. када је Гаврило Принцип пуцњима и личним страдањем показао разлику између великих, али не по броју, већ по љубави према слободи, и оних других који за слободу не маре – истакао је Вучић.

Он је рекао да треба да бринемо о нашој будућности, али не на небу, већ на земљи.

– Када то урадимо, знаћемо да је Лазар био храбар државних, свестан надируће турске опасности, који погинуо не зато што се борио за небеско царство, већ за своју лепу Србију – рекао је Вучић.