Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ: Фирма вашег брата?; БРНАБИЋ: Јавила сам Агенцији

0

После изношења експозеа мандатарка Ана Брнабић је и одговарала на питања посланика, посебно на питање Војислава Шешеља.

Шеф посланика СРС у Народној скупштини је тражио одговор на питање да ли је мандатарка у сукобу интереса, пошто је компанија у којој је директор њен брат, добијала послове од државе, а све у вези са Дирекцијом за е-управу.

Та Дирекција је изменама и допунама Закона о министарствима стављена у надлежност премијера, док је у претходном периоду била део Министарства за државну управу и локалну самоуправу, на чијем челу је била Брнабићева.

“Иако није било неопходно, пошто мој брат са 44 године није више део моје примарне породице, када је требало да постанем министарка пријавила сам Агенцији за борбу против корупције могућ сукоб интереса и тражила сам мишљење. Било је такво да наставим да радим свој посао и да тендери могу да се наставе, а уколико компанија у којој је директор мој брат победи на тендеру, онда треба да обавестим Агенцију, да би она узела документацију на увид и да види да ли је посао намештен или није и ја по том мишљењу поступам“, навела је Брнабићева.

Додала је и да гарантује да ће се придржавати слова закона и да ће одговарати на питања попут Шешељевог и сматра да су таква питања легитимна.

Мандатара не бира ни страни амбасадор ни Блиц

Мандатарка је такође одбацила наводе да су амерички амбасадор и медији утицали на одлуку ко ће бити кандидат за председника Владе Србије.

„О влади, мандатару и предлогу за мандатара и министарима не одлучује амерички амбасадор и ни један други амбасадорм па ни и Блиц“, рекла је Ана Брнабић одговарајући шефу посланичке групе СРС на наводе о томе да ли је можда Блиц или амерички амбасадор утицао на њен избор за мандатара.

Она је питала и зашто би неко ко је озбиљан човек прочитао нешто у Блицу или другим новинама и на основу тога одлучио да промени мишљење о томе ко треба или не треба да буде мандатар.

„Можда је Блиц управо то објавио да ја не бих тај дан била проглашена за мандатара“, рекла је Ана Брнабић.

Блиц је у дану када је председник Србије требало да објави одлуку о мандатару, на насловној страни имао натпис да Ана Брнабић мора бити мандатар.