Прочитај ми чланак

РАДИЋ: Понижење за Србију, Вулин није служио војску

0

Војни аналитичар Александар Радић, говорећи о Александру Вулину као министру одбране, рекао је у Дану уживо Н1, да ће Војска Србије, први пут имати човека на челу који није служио војску и да је у питању "једна врста понижења".

Он сматра да ће убрзо уследити и избор новог начелника Генералштаба. Функције се поверавају политички подобним људима, није реч о људима који имају добро менаџерско искуство, рекао је Радић.

Како је рекао, долазак Вулина је „једна врста чак понижења за војску“.

Радић је оценио да се ради о човеку који ће, судећи према досадашњим навикама, јако волети да носи униформу и ознаке, а није служио војску.“Први пут ће војска имати на челу администрације човека који нема војно искуство“, истакао је Радић.

Ипак су ово нека необична времена транзиције, када напуштамо идеју да је потребно да човек покаже да је спреман да служи својој земљи, довољно је сада да само прича о томе,
истакао је Радић..

Како је оцењио, Министарству одбране је потребан храбар менаџер, који ће да схвати која је његова улога, а да није потребно његово непрекидно показивање медијима, њега и његових сарадника, што је до сада био обичај…

„Него да су то људи који треба да имају озбиљан политички ауторитет, да се изборе у Влади Србије за оно што је интерес војске, да омогуће Војсци Србије да функционише унутар онога што су њени задаци“, каже Радић.

За све то потребан је и јак начелник Генералштаба, нагласио је Радић који сматра да ће ускоро уследити и промена на том месту.

Сада постоји пет, шест озбиљних позиција у војсци које су слободне: Војска Србије у овом тренутку нема заменика начелника Генералштаба, од пре дан, два нема ни заменика команданта здружене Оперативне команде, а упражњено је још неколико места, навео је он.

Имамо читав пакет постављења, који треба да уследи, и вероватно одлуку о избору новог начелника Генералштаба, која је у рукама председника Александра Вучића, каже Радић.

Он је такође оценуи да да ће се лако наћи генерали, али да је слика наше војске у кадровском смислу прилично неповољна у односу на оно што би требало да имамо у смислу организације и потребе војске.