Прочитај ми чланак

ПРОФ. ДР КОВИЋ: Косовски завет није празна прича; царство небеско је сада и овде

0

Видовдан данас за Србе симболизује оно што 4. јул за Американце и много више од тога. То је кључни датум историјске судбине једног народа. Датум који оличава нешто што би требало да буде национални идентитет једне моралне заједнице, а то је српска нација, каже за Србин.инфо ванредни професор Филозофског факултета, Милош Ковић и додаје:

– Косовски завет није празна прича. Када се проучи оно што је Косовски завет, онда се разуме да то није клапња из 14. и 15. века. Овај завет је одговор на савремени потрошачки менталитет, на материјалистички, конзумеристички притисак, који није проблем само Срба. Он је проблем Бугара, Румуна, народа Африке и Азије, целе источне Европе. Дакле, то је избор између царства земаљског и царства небеског. То је избор између „дај нам данас“, кабловске телевизије, конзумеристичког животног става и опредељења за нешто што су трајне вредности, без којих нема усправног живота. Те вредности су морал, слобода, породица и правда. У временима пост-модерне то су неким људима смешне речи. За нас нису и не би требало да буду. То је царство небеско, а не царство сенке које одстрани живот. Царство небеско је сада и овде.

Новинар Србин.инфо је питао професора Ковића да прекоментарише и последње догађаје на Београдском универзитету, када је због процедуралних разлога могао заједно са још пар колега да изгуби професорско место на свом факултету.

На питање, да ли су ти догађаји били бирократска заврзлама или је у питању другосрбијанска офанзива на БУ, др Милош Ковић је одговорио да је то свакако била злоупотреба нечега што ми зовемо аутономијом Универзитета.

– Неки људи са универзитета аутономију тумаче као своје право да чине што год пожеле, да живот својим студентима и колегама учине пакленим. То није аутономија и у таквим случајевима држава је дужна да нешто предузме. Дужни су и студенти и запослени да нешто предузму. То је био неуспео покушај хајки и прогона. Моја победа треба да буде порука колегама да се неправди морамо успротивити; да на факултету критеријуми за опстанак професора треба да буде да ли услове и критеријуме за напредовање задовољава или не задовољава; а да студенти који полажу испит добијају оцене на основу тога колико познају и умеју да користе прописаним градивом . Никаква трећа могућност не треба да постоји, закључио је др Ковић.

БОНУС ВИДЕО

Др Милош Ковић, професор Филозофског факултета у Београду, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, прича о томе колико српски национализам био предуслов за стварање српског модерног демократског друштваи државе у 19. веку.  (00:34:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.