Прочитај ми чланак

НЕНАД БОГДАНОВИЋ ПРОТИВ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА Ево како тече гласање Београђана

0

Задатак да кумују булевару који спаја Тошин бунар са Мостом на Ади Београђани нису схватили олако. Само у једном дану предложено је 32 назива, а за сада се „битка“ води између политичара и свеца.

На првом месту нашао се предлог Булевар Ненада Богдановића са 15 гласова. Бивши градоначелник био је један од идејних твораца Моста на Ади, но преминуо је пре него што је стигао да своју визију види остварену.

Његов „љути ривал“ је свети Василије Острошки, са осам гласова мање. Но, многопоштовани српски светац и даље може да преузме вођство, с обзиром да је фејсбук иницијативи да булевар понесе његово име подршку дало преко 2.000 људи.

По четири гласа тренутно деле Милева Марић Ајнштајн и Бранко Пешић. Име чувеног градоначелника носе две улице у Земуну и Сурчину, а научнице једна на Новом Београду. Ипак, ако би се на крају гласања Милевино име нашло на врху, то би био први пут да градски булевар понесе име једне жене. Осим Милеве, још су четири заслужне даме Београђани пожелели да овековече – књегињу Милицу, Јелисавету Начић, Ксенију Атанасијевић и Милунку Савић.

Недавно преминули уметници, Раша Попов и Милорад Мандић Манда, такође су суграђанима били на уму. Локал-патриоте сетили су се Бежанијског коридора, Новобеоградског или Булевара Нови Београд, док су други пожелели да деоница чува сећање на страдале јунаке – отуда Кошарских хероја, Српских жртава, Храбрих пилота и Солунског фронта.

– Драго нам је да су се грађани одазвали нашем позиву да именују овај булевар. Град Београд то није желео да учини сам, јер нам је увек стало да чујемо идеје наших грађана. За сада своје предлоге они могу да шаљу преко апликације “Беоком-сервис” или путем мејла, али ће у наредних неколко дана то бити могуће и на апликацији „Београђани“ – рекао је градоначелник Синиша Мали.

БЕЛ АДА ИЛИ ЗАПАДНИ БУЛЕВАР АДИНОГ МОСТА

Да је неким суграђанима преко главе да се сећају где која улица беше, показује то да су на конкурс пристигли и предлози који су помало рогобатни, али јесу прецизни – Западни булевар Адиног моста и Бел-Ада булевар.

МИТИЋ, БОБЕК, ГУЈОН, ЈОСИФ ПАНЧИЋ…

У опцији су такође Булевар Митића и Бобека, краља Јована Владимира, Марка Миљанова, Арно Гујон, Михајла Петровића, Јосифа Панчића, Руђера Бошковића, Огњеслава Костовића, Доситеја Обрадовића и Михајла Петровића Аласа.

ВЕСИЋ: РАЗГОВОРИ И СА ПОРОДИЦАМА

О предлогу да се булевару да име Ненада Богдановића огласио се и градски менаџер Горан Весић.

– Сигурно да људи који су допринели развоју града, а Ненад Богдановић је један од тих, треба да имају своја обележја и да остану у трајном сећању. Да ли је то ово или нешто друго причаћемо са породицом. Не бих се везивао да мора да буде баш овај булевар из простог разлога што можда можемо да нађемо друго решење.