Прочитај ми чланак

НАТО УПОЗОРАВА: Знамо како је на Балкану, ту смо да спречимо рат

0

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да су одлуке о војним вежбама са Русијом и статусу Хуманитарног центра у Нишу "ствар Србије".

Столтенберг је српским новинарима рекао да је „на Србији да одлучи“ и да НАТО поштује неутралност.

„Важно је да свака држава изабере свој пут, поштујемо када државе желе да постану чланице, али и вашу одлуку да не будете део савеза, јер сте суверена држава“, рекао је Столтенберг.

Како је рекао, НАТО цени партнерски однос са Србијом, а он лично се унапред радује наставку сарадње и са премијерком Аном Брнабић.

Говорећи о одлуци Србије да изводи заједничке војне вежбе са Русијом, генерални секретар НАТО каже да „Алијанса поштује одлуке које Србија доноси“.

„Када сам био премијер Норвешке ми смо имали везе са Русијом, иако смо чланица НАТО од 1949. године, имали смо вежбе. Не сматрам да Русија треба да буде изолована“, каже Столтенберг.

У разговору са српским новинарима тема је био и руско-српски Хуманитарни центар у Нишу. На питање да ли је давање дипломатског статуса руским хуманитарцима црвена линија, каже:

„Опет, Србија одлучује о томе коме ће дати статус. Мени је важно да се унапред радујем томе што ће Србија бити домаћин вежбе за цивилне ванредне ситуације са НАТО следеће године. То је нешто што организујемо са партнерским земљама често“, рекао је Столтенберг.

Први човек војне алијансе је говорио и о бомбардовају СРЈ 1999. године.

Како каже, тада није био у НАТО и не може да говори о осиромашеном уранијуму и муницији коришћеној тамо, али је рекао да је НАТО сада на Косову како би помогао стабилизацији и избегавању насиља.

Столтенберг је рекао да је НАТО свестан да на Балкану постоје тензије и да „тамо може доћи до насиља и рата“.

„То се убудуће мора спречити и зато поздрављамо партенрство са вашом земљом и важно нам је чланство околних земаља како бисмо избегли непријатне ситуације из прошлости“, наводи Столтенберг.

Говорећи о војсци Косова, Столтенберг је поновио став да је важно да се њено формирање одвије у складу са уставом.

„Изразили смо забринутост недавно по питању иницијативе да се формира косовска војска без потребнних услова и пристанка представника етничких мањина на Косову. Формирање мора да прође кроз парламент и уз уставне реформе“, рекао је он.