Прочитај ми чланак

ЕКСПОЗЕ АНЕ БРНАБИЋ: Дигитализација ће да спасе Србију

0

Само дијалог обезбеђује стабилност и основ за даљи развој којем тежимо, поручила је данас мандатарка Ана Брнабић обраћајући се посланицима у Скупштини Србије додавши да у свом будућем раду очекује подршку председника државе Александра Вучића, пре свега имајући у виду његово искуство и државнички углед који ужива у свету.

Наводећи да ће њена влада следити досадашњу политику према Русији, да ће проширивати добре односе с Кином, Индијом, Јужном Корејом… али и да ће наставити да изграђује добре односе са САД у свим сегментима.

Како је навела, велики смо пут прешли у циљу успостављања добрих односа са бившим републикама и ту је, оценила је, Србија имала кључну улогу, а и даље треба да буде главни заговорник развијања тих односа.

„На данашњи велики дан, велики српски празник, желим да поручим да настављамо политику мира на КиМ с циљем постизања историјског помирења српског и албанског народа“, рекла је Брнабићева, те поручила да је неопходно хитно формирање Заједнице српских општина на принципима Бриселског споразума.

„У свим овим процесима рачунам на велику подршку председника државе, али и првог потпредседника владе“, поручила је, те објаснила да у то верује, јер једино тимски рад може да донесе резултате и промену тако да свима буде унапређен живот.

Грађанима и грађанкама Брнабићева је поручила да се промене не дешавају саме од себе, да се праве промене дешавају само када сваки члан овог друштва уради свој део, „кад радимо заједно одговорни према себи, својим породицама, суседима, окружењу“.

„Оно чему желим да допринесем је да креирамо још одговорнију владу и државну управу које раде за заједничку добробит“, рекла је мандатарка, те саопштила састав свог кабинета.

Експозе је закључила речима да „ће Србија овог пута своју шансу искористити“.

Србија, како је нагласила, сада има шансу, која се дуго неће поновити, да искористи велике промене које доноси дигитализација, да потпуно преокрене своју економску судбину.

„Нове могућности пред нама не зависе ни од кога, ни од чега другог, већ само нас самих и наше спремности да победимо у великој међународној утакмици. Улазимо у динамичан процес дигитализације, модернизације, интензивног образовања и рада, процес брзог раста, значајног животног стандарда и бољег живота свих грађана“, нагласила је Брнабићева.

Мандатарка Aна Брнабић је изнела експозе пред посланицима у Скупштини у коме су као кључни истакнути дигитализација и отклон од „бирократског размишљања“.

Како је навела, Србија би треблао да буде победничко друштво које иде у корак са дигиталном револуцијом и које има шансу да ухвати корак са развијеним светом.

На почетку излагања, мандатарка за састав нове Владе Aна Брнабић се остврнула на бројне критике које су се могле чути када је објављено да је она избор Aлександра Вучића.

Према њеним речима, њено неодговарање на такве критике је у ствари њен одговор.

„Мој одговор је био да не одговарам. Имала сам циљ и данас стојим овде пред онима који су ме подржали, али и онима који су ме оспоравали и поносно и одговорно представљам програм пред чијим резултатима нико неће моћи да се оглуши“, истакла је будућа премијерка на почетку свој експозеа.

„Визију градимо на основу телемеља претходне Владе“, казала је она и додала да јој је остављена државна каса у добром стању, с позитивним макроекономским показатељима, суфицитом, инфлацијом у границама предвиђеног.

„Ова Влада није започела мандат као бивша и на томе треба да захвалим Aлександру Вучићу. С друге стране, моја одговорност према грађанима и држави је већа. Претходна Влада спречила је банрот, та влада је консолидовала државни буџет и дефицит с којим се државабезуспешно борила“, казала је Брнабићева.

Према њеним речима, захваљујући раду претходне владе, чији је и она билачлан, за две године Србија је напредовала на светској листи за 34 места, започета је свеобухватна реформа државне управе чији је циљ да та управа ради у служби грађана, да се смање процедуре и да држава буде јефтинија.

Казала је и да су постигнути изузетни резултати у електронској управи, поправкама на инфраструктури. „Изграђено је више километара пута него деценијама пре тога, а то је услов за повећање инвестиција и подстицања развоја“, истакла је.

Подсетила је и да је претходна Влада почела прегворе са ЕУ 2014. а да је већ сада отворено 10 поглавља.

„Сада је тренутак да идемо даље и државу и наше друштво преведемо у 21. век који обележава дигитализација. Наше целокупно друштво биће потпуно редефинисано дигитализацијом и Србија мора да буде спремана на то, јер ако то не урадимо нећемо више имати других шанси“, каже Брнабић.

„Ово је прилика да зауставимо одлив мозгова“

Како је рекла, дигитализација представља прилику за заустављање одлива мозгова.

„То говорим из искуства наших ИТ и креативних компанија. Дигитализација ствара нову вредност у целој привреди, а упркос уврженом мишљењу у Србији су и грађани и привреда навикнути да користе предности интернета и по нивоу технолошке спремности не заостајемо“, рекла је Aна Брнабић.

Мандатарка је истакла да је бирократија препозната као један од кључних проблема спрског друштва, која користи огромне ресурсе и кочи развој домаћих компанија.

„Радићемо на промени постојеће парадигме у сваком сегменту друштва. Сада имамо шансу да ухватимо прикључак за осталим земљама. Ова револуција је неминовна и незаустављива, а ја са великом сигурношћу очекујем да ће дигитализација повећати стандард, ефикасност и креирати нову вредност у готово свим сегментима“, рекла је она.

Aна Брнабић је подвукла да је „дигитализација најважнији катализатор друштва“ и да оно што сада урадимо на пољу дигитализације јесте оно што ће одредити место Србије на светској мапи у деценијама испред нас.

Aна Брнабић је рекла и да ће се нова Влада фокусирати на повећање раста и одржавање „ригорозне контроле трошења новца и ригорозне дисциплине“. „Због високих трошкова у прошлости, само у 2016. години смо платили више од милијарду евра за отплате камата. То је 150 километара ауто-путева сваке године. Зато је важно да се задржи ред које је увела претходна Влада. Циљ је да до 2020. године дефицит опште државе буде испод један одсто, да до краја мандата ниво јавног дуга буде испод 60 одсто, што ће отворити простор за повећање плата и пензија, за инвестиције, али и за превремене отплате дуга“, рекла је она. Како је истакла, то је могуће само ако делујемо јединствено, не као појединци, а потребно је да „заувек напустимо бирократски начин размишљања“. Рекла је да улога државе треба да буде стимулативна и да дозвољава отворену и динамичну економију, да развија инфраструктуру, да пружа квалитетне услуге и отклони административне баријере, да подржи сваку предузетничку иницијативу уз одговорну и добру социјалну политику у складу са економским могућностима.

Мандатарка је додала и да је дигитализација нашег друштва у свим сегментима основ за пружање једнаких шанси свим грађанима.

„На врху листе приоритета је и образовање, морамо да унапредимо наш образовни систем, да постакнемо аналитички начин размишљања, да наведемо младе да не одустану на првој препреци и да верујемо у себе. Неговаћемо предузетнички дух код младих, то не значи да сви треба да буду предузетници, учићемо их да размишљају победнички, да иду у сусрет циљевима“, истакла је.

Брнабићева је позвала све да јој се придруже у раду за бољу будућност. „Највећа одговорност ће бити на мени, нећу се скривати, подносићу извештаје, подстицаћу конструктивну критику, даћу све од себе да не упаднем у замку да имам одговор на све. Упркос увредама, ја ћу истину и чињеницу бранити са достојанством и дигнитетом. Посвећеност, одлучност, отвореност и храброст – то ће бити вредности на којима ће се заснивати мој рад. Придружите се да остатке прошлости оставимо у прошлости. Сада је тренутак за праве ствари, без одлагања и чекања“, рекла је Брнабићева.

„Можемо да трошимо само онолико колико имамо и то зна најбоље министар фифнансија и на њега ћу се и доста ослањати. Јер, пут који није завршен не доноси новац у буџет, исто тако и болница ако није завршена неможе да прима пацијенте. Сваки дан кашњења значи губитак посла и то је тежак посао који нас чека али не узмичемо пред проблемима“, казала је мандатарка.

Казала је и да очекује раст БДП од 3,5 који ће бити заснован на расту инвестиција, смањењу удела расхода из буџета, с тим да је дигитализација економије кључна полуга која треба да повуче и развој целог друштва.

Истакла је и велики извозни потенцијал ИТ индустрије, која највише расте, а циљ владе ће бити да тај извоз буде још већи. Према њеним речима, запослени у ИТ сектору су шест пута профитабилнији од остатка привреде.

„Због свега тога, кадровски капацитети у ИТ сектору су искоришћени и више немамо квалитетних кадрова што успорава раст. Према неким проценама у том сектору недостаје 15.000 ИТ стручњака и један од приоритета нове Владе је да се смањи тај број, а кључ је квалитетно и ефикасно образовање“, истакла је Брнабић.

Након тога говорила је о неопходности свеобухватне реформе образовног система у Србији, које би требало да буде базирано на целоживотном учењу, креирању система према потребама друштва економије, да образовање прати развој. Такође, реформом образовања увешће се модели концептуалног учења, односно учења на основу ког ће деца умети да мисле уместо да буду затрпана непотребним чињеницама.

Такође, казала је и да је дуално образовање, од ког су многи имали баук, у пракси веома корисно јер повезује ученике и практичан рад, студенте и компаније.

Мандатарка за састав нове владе Aна Брнабић је да ће приоритет њене владе бити наставак економских реформи и убрзање привредног раста. Она је у Скупштини Србије рекла да ће се радити и на наставку реформе државне управе и ефикаснијем раду државних службеника. „Од државних службеника очекујем да буду сервис грађана“, рекла је Брнабићева.

Визија ове владе, како је рекла, јесте и развој предузетништва заснован на знању и иновативности. „Наш циљ је да до 2019. године дефицит опште државе буде испод један одсто. Са даљим растом БДП-а планирамо да ниво јавног дуга спустимо испод 60 одсто. То ће отворити простор за нова радна места“, рекла је будућа премијерка.

Она је рекла да су смањење пореза и доприноса и повећање плата у јавном сектору директно повезани са јавним финансијама. „Планирамо да повећамо плате у јавном сектору и да смањимо оптерећење послодаваца“, рекла је Aна Брнабић.

Према њеним речима, Србија је успешно прошла кроз шест ревизија аранжаман из предострожности са ММФ-ом и сад успешно завршава трогодишњи аранжман.

Не можемо у 21. век с печатима, шалтерима и папирима, поручила је даље Брнабић, најављујући промену низа прописа који ће то у најскорије време уредити онако како је у развијеном свету. У том је сммислу поменула промену многих прописа и доношење нових, а с циљем да се уштеди новац и време, пре свега грађанима.

„Елекстронском управом повећава се ефикасност и елиминише корупција“, оценила је. Поменула је да је од почетка године 6,7 милиона докумената постало доступно у електронском облику, да су грађани тако уштедели шест милиона сати чекања на шалтерима, а да су тиме за разне таксе платили чак 245 милиона динара мање.

Брбнабић је најавила да ће електронско плаћање бити уведено за сва могућа плаћања, па и обавеза према држави, те да ће печат отићи у историју, јер, како је приметила, и данас још постоји висе од 70 аката који нису усклађени с актуелним прописима и због тога захтевају употребу печата. Уредићемо бирачки списак, он ће бити аутоматски ажуриран, а то ће увести ред и разум у државну управу, поручила је Брнабић.

Мандатарка је изјавила и да ће „дати све од себе“ да у мандату будуће владе буде завршена обнова Народног музеја и Музеја савремене уметности у Београду који већ дуже од 10 година не раде. Представљајући програм будуће владе у Народној скупштини, Aна Брнабић је казала да је њен план да све институције културе у Србији морају имати програме за децу. Она је раније рекла да Србија има „сјајно“ културно наслеђе на основу кога треба градити културну политику.

Изузетно је важан наставак одлучне борбе против организованог криминала и корупције, посебно подизање капацитета полиције за спречавање терористичких напада, кријумчарења и трговини људима, као и сузбијање високотехнолочког криминала, рекла је у експозеу Aна Брнабић.

Брнабић је казала да борба против организованог криминала, финансијског криминала и корупције подразумева ефикасан и брз кривични поступак. Претходна влада већ је предузела кључне мере у том правцу, нова ће тим путем наставити, најавила је она. Исто тако је најавила повећање квалитета и брзине размене података између државних органа, у циљу борбе против криминала.

Стратешки циљ је и растерећење судова, додала је Брнабић указујући да је број случајева смањен у прошлој години и да ће бити настављен рад на унапређењу правне инфраструктуре. Права национална безбедност не може се постићи искључиво јаким војним снагама, већ изискује снажну дипломатију, интензиван обавештајни рад, фискалну дисциплину, и ефикасну владу.

„Изнад свега биће неопходна подршка председника Републике и његово богато искуство у области спољне и војне политике“, подвукла је Брнабић. Она је указала да ћемо остати посвећени учешћу у мировним мисијама, као и да Србија остаје повећена програму Партнерству за мир.

Након читања експозеа, мандатарка је представила чланове Владе, 21 министра, а председница парламента је одредила паузу од једног сата. наставак је заказан за 13 часова.

Предлог састава Владе

Брнабићева је Скупштини дала следећи предлог за састав Владе:

Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова;
Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација;
Зорана Михајловић, потпредседник владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;
Душан Вујовић, министар финансија;
Горан Кнежевић, министар привреде;
Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде;
Горан Триван, министар за заштиту животне средине;
Александар Антић, министар рударства и енергетике;
Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције;
Нела Кубуровић, министарка правде;
Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе;
Александар Вулин, министар одбране;
Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања;
Златибор Лончар, министар здравља;
Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја;
Вања Удовичић, министар омладине и спорта;
Владан Вукосављевић, министар културе и информисања;
Славица Ђукић Дејановић, задужена за популациону политику;
Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију јавних предузећа;
Ненад Поповић, задужен за иновације и технологију.
Нова Влада имаће, ако је изгласају посланици, а најављено је да је за то обезбеђена већина, четири потпредседника, 18 ресора и три министра без портфеља.

Брнабићева је данас представила и свој експозе, а влада би могла да буде изабрана већ у четвртак, у законском року.