Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ПРЕТЕ СРБИМА, НБА звезде у 3×3 лиги

0

Амерички репер Ајс Кјуб (Ице Цубе) формирао је професионалну лигу у баскету 3x3 коју чине неколико спектакуларних бивших НБА звезда.

Покретање професионалне лиге у баскету 3×3 није добра вест за Србију. Ова акција коју је покренуо репер може значајно утицати на пораст популарности овог спорта у САД и довести до унапређења америчког тима за Олимпијске игре 2020. у Токију где ће први пут међу олимпијским спортовима бити управо баскет 3×3. А у њему већ годинама доминирају момци из Србије, Новосађани Душан Домовић Булут, Марко Ждеро, Марко Савић и Дејан Мајсторовић.


Ален Ајвесрон, Чонси Билапс, Џејсон Виљиамс, Стивен Џексон, Кори Магети, Џермејн Онил, Рашард Луис, Кењон Мартин, Мајк Биби, Џош Чилдрес, Катино Мобли, су међу именима које је окупио популарни репер.

Лига се састаји од осам екипа са по шесторицом играча, а сваку као тренери предводе такође легенде НБА попут Клајда Дрекслера, Герија Пејтона, Џорџа Герфина, Рика Берија, Чарлса Оуклија, Џулијуса „Др Џеј“ Ирвинга.

„Биг3“ лига ће имати 60 утакмица током десет недеља које се играју на два поена разлике. Међу правилима су и шут за четири поена са девет метара, напад од 14 секунди…

Лига је почела у недељу, четири утакмице су трајале скоро шест сати, што је један од два битна проблема с којима се срела на свом оснивању, јер ниједна озбиљна ТВ кућа не може да издвоји толико времена за пренос уживо.

Због тога ће многи навијачи заинтересовани за ове мечеве бити ускраћени, осим ако не купе карте. То може значајно утицати на популарност лиге и њену будућност.

Други проблем су године учесника, међу њима је већина у касним 30-им или чак 40-им годинама, који су давно изгубили корак за физичком кондицијом.

Распоред:
1. викенд 25. јун Бруклин
2. викенд 2. јул Шарлот
3. викенд 9. јул Тулса
4. викенд 16. јул Филаделфија
5. викенд 23. јул Чикаго
6. викенд 30. јул Далас
7. викенд 6. август Лексингтон
8. викенд 13. август Лос Анђелес
9. викенд 20. август Сијетл (плеј-оф)
10. викенд 26. август Лас Вегас (финале)

То се одмах показало као реалан проблем јер су брзо уследиле повреде, колено је страдало Вилијамсу, препона Мартину, а проблема је имао и Магети.

Што се тиче квалитета, помало је разочарала вероватно највећа звезда лиге Ален Ајверсон, који је играо свега девет минута за свој тим „3’с цомпанy“ и погодио тек један од шест шутева из две асистенције.

„Пријавио сам се да будем играч, капите и тренер. Игарње неће бити какво сте очекивали. Имам 42 године, у пензији сам 6-7 година. Једини разлог што сам на терену су навијачи. Нећете видети правог Алена Ајверсона овде“, јасна је порука легенде Филаделфија 76ерса.

Наравно, постоје и позитивне ствари. Мечеве је првог викенда је гледало више од 15.000 људи у Бруклину, а међу ВИП званицама били су репер ЛЛ Цоол Ј те Џејмс Харден.

Навијаче је посебно обрадовало што су поједини играчи задржали жесток ривалитет који их је красио и натерену, па је тако техничку добио Стивен Џексон.