Прочитај ми чланак

ШОКАНТНА СТАТИСТИКА:Чак 500 војника извршило самоубиство након повратка са ратиштa

0

"У Украјини је забележено око 500 случајева самоубистава ветерана антитерористичких операција", објавио је министар унутрашњих послова Арсен Аваков.

„Према канцеларији војног тужиоца до почетка јуна 2017. године било је око 500 случајева самоубистава учесника антитерористичких операција, након повратка из ратне зоне“, рекао је Аваков. Сем тога, он је признао да је од 2015. осам пута повећан број притужби чланова породица „хероја антитерористичких операција“ за породично насиље, а сви су повратници из борби у Донбасу.

Истовремено је за све невоље Украјине, према Авакову, крив „хибридни рат који се против назависности земље води споља“.

„Издаја“, „све је изгубљено“ и „ништа није позитивно и добро“ – то је кључно оружје непријатеља, које уништава веру и стрпљење Украјинаца на врло тешком путу промена“, објаснио је Аваков.

Занимљиво, Авков не спомиње катастрофално стање привреде и финансија земље оиске спровођења наметнутих „реформи“. Међутим, још више чуди да министар Кијева не зна за пост-трауматски стресни поремећај, или ПТСП, који је најчешћи разлог самоубистава и насиља у породицама бивших ратних ветерана.

Наиме, никакав хибридни рат и Русија немају везе са овом поражавајућом статистиком, јер је реч о облику психолошких последица излагања стресним доживљајима, који укључују смртну опасност, озбиљне физичке повреде или претњу психичком или физичком интегритету особе која све доживљава крајње трауматично.

У центру трауме је опсесивно сећање на стресни и насилни догађај, попут слике и звука пушчане ватре, врисака или тренутне тишине, убода ножем, праска пушке, експлозија мине… За такве људе свет је опасно место и људе из околине доживљавају као претњу. Због тога, ако оболела особа не затражи стручну помоћ, последице су често или самоубиство или напад на ближње, најчешће чланове породице.