Прочитај ми чланак

НИЈЕ ЛАКО РАДИТИ ЗА СТРАНЦА: Штрајк радника – плате или „Фијат“ стаје

0

Други пут у само неколико дана одржан једносатни штрајк упозорења у фабрици "Фијат Крајслер аутомобили Србија". Незадовољни су и условима рада.

У Крагујевцу је у понедељак, други пут у само неколико дана, одржан једносатни штрајк упозорења у фабрици „Фијат Крајслер аутомобили Србија“, који су организовали синдикати ове фабрике у покушају да издејствују „повећање плата и боље услове рада“.

Штрајк је, каже за „Новости“ председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца Југослав Ристић, одржан од 12.30 до 13.30. Штрајк су започели радници из прве смене, док су им се њихове колеге из друге смене, њих око 500, придружили у 13 часова. Захтеве радника образложили су заменик председника самосталног синдиката ФКА Србија Небојша Мандарић и Саша Ђорђевић, секретар овог синдиката.

– Радници су првенствено незадовољни висином зараде, јер раде за 38.000 динара, на 40 степени у халама, а принуђени су да раде послове двоје или троје радника када су они одсутни са посла – резимира Југослав Ристић. – Незадовољство радника траје још од почетка године.

Иако у ФКА Србија нико од руководства није желео да даје изјаве за штампу, сазнајемо да су још у понедељак почели преговори.

 

Одлука о штрајку је донета на седници Скупштине Самосталног синдиката ФКА 19. јуна због незадовољства радника условима и преговорима с руководством ФКА, али оно што сви синдикални лидери истичу је и могућност генералног штрајка, који би могао, уколико се не постигне договор, да почне већ у уторак од шест часова.

Како је „Новостима“ незванично речено, успостављени су контакти синдиката фабрике са радницима у фабрикама „Фијатових“ коопераната где, како кажу, такође постоји велико незадовољство.

ЗАХТЕВ

Један од захтева радника је и повећање плата у производњи. Конкретно, Синдикати траже да уместо 38.000 плата радника у фабрици износи 45.000 динара.