Прочитај ми чланак

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Балкан ће постати пустиња, а Срби ће се иселити у Сибир!

0

Интернет портал Биг Тинк објавио је карту која показује како ће изгледати свет ако просечна годишња температура буде виша за четири степена.

„Полинезије више нема, потонула је испод мора. Пакистан и јужна Индија су напуштени, а Европа се полако претвара у пустињу. Таква нас ситуација очекује када свет у просјеку годишње буде топлији за само четири степена“, пише новинар Франк Џејкобс.

Западни Антарктик више није леден и ненасељив. У новим зеленим подручјима осниваће се нови градови. Северна Канада, Скандинавија и Сибир храниће стотине милиона климатских миграната који ће бити присиљени да се тамо населе, наводе научници.

Новинар Џејкобс је закључио да је „сад право време за куповину некретнина на Гренланду, пре него што и он позелени“. Подручја на карти означена смеђом бојом представљају територију коју ће бити „ненасељива због поплава, суша и екстремних временских услова“. Међу њима су источна обала САД, Мексико, Централна Америка и средиште Јужне Америке.

У Африци ће тако завршити Мадагаскар и Мозамбик, а у Азији Индија и Пакистан. Индокина и Индонезија такође ће бити потпуно напуштене.

Наранџастом бојом су означена подручја „ненасељиве пустиње“, међу којима се налази и цело Балканско полуострво, Аустрија, Мађарска, Немачка, Шпанија, Португалија… Реке су пресушиле и више нема снега на Алпима, предвиђа се на карти.

Подручја означена црвеном бојом биће потопљена због раста нивоа мора. Претпоставља се да ће отопљење од четири степена узроковати раст нивоа мора од два метра. Иако се овај број не чини великим, ради се о густо насељеним подручјима. На примеру САД то је чак 40 одсто читаве популације.

Светлозеленом бојом означена су подручја на којима ће бити могућ узгој хране и оснивање градова. Међу њима је западни Антарктик, непрепознатљив и густо насељен. Нови Зеланд ће такође постати једно од најгушће насељених подручја.

У Сибиру и Канади ће падавине и више температуре створити идеалне услове за узгој хране за већину света. Велика Британија, Скандинавија, Гренланд и северна Русија ће пружити уточиште већини светске популације.

Тамнозеленом бојом означена је територија на којој је могуће поновно пошумљавање.

Напуштена подручја неће остати бескорисна. Она означена зеленим тачкама користиће се за соларну енергију, а црвеним тачкама за геотермалну енергију. Огромне ветроелектране на обалама Јужне Америке, Аљаске и Северног мора производиће остатак енергије потребне планети.