Прочитај ми чланак

КОЈА ДРОГА СЕ НАЈВИШЕ КОНЗУМИРА У СРБИЈИ? Подаци нису нимало наивни

0

Срби најчешће користе марихуану и хашиш, а њиј је бар једном у животу пробало 7,7 одсто грађана од 18 до 64 године

Грађани Србије од илегалниг дрога највише користе канабис, који је на убедљивом првом месту и по доступности.

После њега, према подацима Националног истраживања о стиловима живота становништва, које је урадио Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” следи екстази, а на трећем месту је амфетамин. Кокаин је на четвртом, хероин на петом, а иза њих су опијати из мака такозвани маков чај, затим ЛСД, халуциногене печурке, нове психоактивне супстанце…

Данас је иначе Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Унашој земљи, према званичним подацима, илегалну дрогу, бар једном у току живота, пробало је 8 одсто укупне популације, старости од 18 до 64 године.

– Већина корисника илегалних дрога су мушкарци узраста до 44 године. Најчешће коришћена илегална дрога међу одраслом популацијом је канабис (марихуана и хашиш), чија је употреба, бар једном у току живота, забележена код 7,7 одсто испитаника узраста од 18 до 64 године и то код 10,4 одсто мушкараца и 4,9 одсто жена – наводи се у овом истраживању.

Оно је показало да је употреба других илегалних дрога врло ретка и да ју је некад у животу пробало тек 1,6 одсто испитаника

Иако је број оних који конзу мирају дрогу у Србији нижи у поређењу са већином земаља Европе, како међу старијимја, тзако и међу младима, стручњаци упозоравају да тај број уопште није занемарљив.

Шта више, подаци су забрињавајући, а колико, говори и податак да се годишње само у Националном центру за контролу тровања годишње збрине око 400 пацијената због предозирања најшешће хероином, затим марихуаном, разним стимулансима, амфетаминима, екстазијем.

Списак дрога које се највише користе:

Канабис
Екстази
Амфетамин
Кокаин
Хероин
Маков чај,
ЛСД,
Халуциногене печурке,
Нове психоактивне супстанце