Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ САСТАВЉЕНА НОВА ВЛАДА: Једно министарство нико није хтео

0

Имена министара нове владе стигла су данас у скупштину Србије, а избор министара био је неизвестан до самог краја, преносе медији.

Наиме, како пише „Блиц“, током јучерашњег дана до касних вечерњих сати разматран је састав будућег кабинета премијерке Ане Брнабић. У Влади Србије већина министара током дана није знала ко су све нове колеге и до којих ће рокада доћи у Немањиној 11, док се део њих клео да није искључено да коначно решење буде закуцано непосредно пред упућивање предлога у парламент, што се догодило данас у раним јутарњим часовима.

 

Највеће изненађење сазива Ане Брнабић је избор Александра Вулина за чело Министарства одбране, а потпуно ново име у Влади Србије је лидер Српске народне партије Ненад Поповић.

Брнабићева ће имати кабинет састављен од четири потпредседника и 18 ресора.

Вулин задовољан, министри подељени

Министар Вулин одавно је поручио да жели друго министарство, а безуспешно је прошли пут лобирао за место министра одбране или полиције. Овог пута жеља му се испунила, иако су током јучерашњег дана мишљења у Влади била подељена. Неколико министара са којима је „Блиц“ разговарао сигурни су да Вулин остаје на истој позицији, док други са истом самоувереношћу тврдили да је ствар готова и да је Вулин министар војни.

Избор Вулина за првог човека војске биће једно је од оних који неће лако прихватити поједине западне државе. Разлог је у његовим поприлично негативним ставовима о НАТО. Он се није устручавао да окарактерише Алијансу – са којом ће сада морати да сарађује а која чак и стручно помаже српску војску као – зло.

Јавна је тајна да је бивши премијер Александар Вучић и приликом формирања садашње владе намеравао да смени министра одбране Зорана Ђорђевића. Августа прошле године, да ли због недостатка времена или кадрова, Ђорђевић је остао на истој позицији на коју је дошао након оставке Братислава Гашића. Ђорђевић се синоћ огласио саопштењем у коме је навео да му је велика част позив премијерке Ане Брнабић да буде у новој власти на месту министра за рад социјална и борачка питања.

Стручњак на челу Министарства екологије

Ништа мање дилеме до последњег тренутка није било ни око екологије, а избор је на крају пао на Горана Тривана. Међутим, иако већ годину дана фигурира за министра екологије у редовима напредњака нису скривали да сматрају да би и екологија у власништву СПС била „ипак сувише“.

– Екологија је ново министарство и на то место треба да дође стручњак који би одмах ресор поставио на темеље. У том случају избор је Триван – каже један од министара.

Нико није хтео у културу

Иако је фотеља министра културе Владана Вукосављевића била на стакленим ногама, он се, према тврдњама извора „Блица“, спасао смене јер нико није био спреман да преузме овај ресор.

– Вукосављевић је требало да буде смењен и између осталог јер споро напредује реконструкција Народног позоришта. Свима коме је понуђено је то био превелик залогај, чак је и најозбиљнији кандидат Нада Поповић Перишић, декан Факултета за медије и комуникацију, рекла да не може да преузме на себе тај посао због својих обавеза – тврди саговорник листа”.