Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ ОД СЛЕДЕЋЕГ ПУТИНОВОГ КОРАКА: Руси повукли амбасадора…

0

О наводним везама Трампа и Руса пишу сви светски медији, а приче су кренуле још од америчких избора, јер многи сматрају да је Трамп постао председник управо захваљујући везама са Москвом

Још од председничких избора у САД и победе Доналда Трампа води се полемика о његовим односима са Русима, као и то да ли су руски хакери наводно утицали на исход избора и Трампову победу. И док читав свет жељно ишчекује први сусрет руског председника Владимира Путина и Доналда Трампа, расправе око тога колико је заправо руски утицај у САД и шта је права истина у читавој тој афери, не престају.

Сви жељно ишчекују и завршетак истраге против америчког председника, а потези које праве обе стране некада умеју и да изненаде, што само распирује машту светских медија, који нагађају шта се крије иза целе ове приче.

Последњи у низу таквих потеза направили су Руси када је донета одлука да њихов амбасадор у САД Сергеј Кисљак напусти ту функцију и врати се у Москву.

Руско Министарство спољних послова је навело да Кисљак напушта позицију амбасадора у Вашингтону после девет година и да је у питању “унапред планирана редовна ротација”.

Многе је ова вест зачудила, јер је руски амбасадор био једна од постојанијих руских фигура на америчком тлу због своје дугогодишње службе. Тако су Руси остали украћени за још једну доминантну личност у САД, што ће им вероватно тешко пасти.

Подсећамо да је стални руски представник у УН Виталиј Чуркин, изненада премину у фебруару ове године, а на тој позицији је био још од 2006. године.

Кисљак (66) се нашао у средишту пажње када је бивши саветник за националну безбедност Мајкл Флин поднео оставку након што је утврђено да је имао контакте са руским амбасадором и пре него што је званично ступио на дужност, подсећа ЦНН.

И састанак Кисљака и Џефа Сешонса, садашњег министра правде у току кампање 2016. подгрејао је сумњу о руској умешаности у председничке изборе, а Сешонс тврди да је састанак имао везе само са дужностима у Сенату и да није имао никакве везе с кампањом.

ЦНН је у марту, позивајући се на неименоване званичнике америчке владе, објавио да америчка обавештајна служба сматра да је Кисљак један од “врхунских руских шпијуна”, а те наводе је снажно демантовало руско Министарство спољних послова.

Он је привукао велику пажњу и када је присуствовао састанку Сергеја Лаврова и Трампа, приликом посете руског министра спољних послова САД. Тада су амерички медији почели да пишу да је Трамп приликом те посете отркио русима поверљиве информације и тако угрозио изворе који прикупљају податке о ИСИС-у. Наравно ишло се толико далеко да су Американци оптужили Русе да су Трампу у Овални кабинет поставили и прислушкиваче.

Светски медји су доста писали и о томе како је на дан америчких избора, руски дипломата Сергеј Кривов је пронађен без свести у руском конзулату у Њујорку. Умро је на лицу места. Први извештаји кажу да је Кривов пао са крова и да је имао повреде тупог ударца, али руски званичници кажу да је умро од срчаног удара.

БуззФеед преноси да је Кривов можда био командант конзуларне дужности, чиме би био задужен за превенцију саботаже или шпијунаже, а овај догађај је још више покренуо приче о наводној сарадњи Трампа са Русима још пре избора.

Када се говори о Трамповим наводним везама са Русима, један од највећих скандала јесте била смена доскорашњег директора ФБИ, Џејмса Комија. Амерички председник је своју одлуку правдао чињеницом да није имао другог избора и да је главни разлог зашто је Коми оптуштен заправо превирања у ФБИ, али су многи истакли да је предузео овакав потез управо да би заташкао своју наводну сарадњу са Русима, због истраге која се тренутно води против њега.

Председник САД је том приликом обећао да ће Комија заменити “неко ко ће далеко боље радити посао” уз напомену да је “изгубио поверење у скоро све људе у Вашингтону”.

Овај инцидент се надовезује на саопштење Беле куће да ће Џаред Кушнер, близак сарадник и зет америчког председника Доналда Трампа, биће саслушан у Представничком дому Конгреса у оквиру истраге о евентуалној умешаности Русије у изборни ток.

“Вашингтон пост” је објавио да је Кушнер почетком децембра прошле године са руским амбасадором Сергејем Кисљаком у “Трамп тауеру” договорио да се направи тајни канал комуникације између Москве и тима Доналда Трампа, и том приликом цитирани су прислушкивани разговори између руског амбасадора Сергеја Кисљака и Москве.

После свега са нестрпљењем се исчекује сусрет два велика лидера, Путина и Трампа, који би према спекулацијама требао да се деси на маргинама самита Г20 у Хамбургу ове године.