Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ ОШТРО ОПТУЖИО: Шутановац ради за…

0

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић поново је запитао Драгана Шутановца да ли је он човек на челу ДС који ради у корист председника Србије Александра Вучића.

Лидер Двери је демократама поручио да би се он, да је члан ДС, забринуо да ли на челу странке има Вучићевог човека уцењеног разним аферама из прошлости.

Фото: Роберт Д. Вард, Јован Марковић

У саопштењу достављеном медијима, Обрадовић је оптужио Шутановца и да се не бави опозиционом политиком, већ да чека позив да улети у неку следећу „Вучићеву НАТО владу“. 
 
„Да ли је улога Шутановца да овој власти помогне у спровођењу свих задатака њихових заједничких ментора за Запада, почевши од промене Устава и избацивања Косова и Метохије из уставне преамбуле до уласка Србије у НАТО? Александру Вучићу је потребан сарадник из ‘опозиције’? За тзв. унутрашњи дијалог о Косову и улазак Србије у НАТО. Нашао их је у Чедомиру Јовановићу и Ненаду Чанку. Све ми се више чини и у Драгану Шутановцу. Под вођством Драгана Шутановца ДС некако делује много мање опозиционо. Као да Шутановац спремно седи на клупи и чека позив да улети у неку следећу Вучићеву НАТО Владу“, навео је Обрадовић. 
 
Шутановац је, наиме, претходно изјавио да му је фасцинантно да Обрадовић помишља да може да прави коалицију са ДС-ом. 
 
„Човек који се залаже да се женама онемогући да располажу својим телом, човек који Србију види у евроазијском простору, заглављен у 14. веку је помислио да може да буде наш предизборни коалициони партнер“, навео је Шутановац у интервјуу за Ало, а поводом предстојећих избора у Београду. 
 
Упитан да ли његов став да Двери нису коалициони партнер за ДС може да подели опозицију у две колоне, Шутановац је одговорио да не зна зашто се Двери узимају као релевантан фактор, те запитао зашто се не узму, на пример, Заветници или Образ. 
 
„На последњим изборима, господин Обрадовић је од грађана добио минорну подршку за своју политику. Две опозиционе колоне су логичне. Сигуран сам да свако ко се бави изборном политичком математиком разуме да овде нема избора за градоначелника, овде су избори за листе и две колоне могу у коначном збиру да имају већи број мандата него да се удруже у једну која ће више људи одбити него што ће их привући“, рекао је Шутановац и додао да верује да у Србији морамо да отворимо нову страну политике на којој више неће бити места за неприродне и непринципијелне коалиције. 
 
Ово је други пут за мање од петнаест дана да се Обрадовић и Шутановац нађу у клинчу поводом београдских избора. 
 
Шутановац је, наиме, тада изјавио да опозиција треба да се удружи за београдске изборе, али је искључио могућност сарадње са Дверима, на шта је лидер тог покрета Обрадовић узвратио питањем – за кога заправо ради Шутановац? 
 
Обрадовић је тада рекао да Шутановац својим изјавама „помаже“ да сарадња опозиције не успе, мада не негира да се политике ДС и Двери не поклапају. 
 
„Шутановац себи даје за право да одређује ко је опозиција, а ко не, а сам изјавама помаже Вучићу да сарадња опозиције не успе“, рекао је Обрадовић. 
 
Познато је, казао је, да се Двери и ДС никада не могу усагласити по питању уласка Србије у НАТО, даљиих преговора о приступању ЕУ, Бриселских споразума и економског модела који треба применити у Србији, али има дилему, додао је, у вези са Шутановчевом изјавом да опозиција треба да се уједини око јасне платформе, јер није довољна мржња према било коме. 
 
Томе је претходила изјава Шутановца за београдску Н1 тв да није довољно организовати се само против Александра Вучића, већ да треба да се понуде решења за проблеме у којима се грађани налазе, и да опозиција тако изађе на изборе у Београду, а касније и на парламентарне. 
 
Он је рекао да све време води разговоре са председником Покрета слободних грађана Сашом Јанковићем и другим лидерима опозиције, а упитан да ли су Двери прихватљив коалициони партнер за ДС, каже да нису и да се политика тог покрета не поклапа са политиком ДС. 
Верује да би ДС и Двери у коалицији имали чак и мање гласова, него да на изборе изађу појединачно у две колоне.