Прочитај ми чланак

КОЛИНДА ПОЗВАНА НА ОТВАРАЊЕ СПОМЕН ПЛОЧЕ УСТАШКОМ КРВНИКУ: Хоће ли ЕУ и ово …

0

Хрватска академија знаности и уметност у дијаспори (ХАЗУД) упутила је званичан позив председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и премијеру Андреју Пленковићу, али и председнику Сабора Гордану Јандроковићум, да дођу на свечано подизање спомен обележја усташком крвнику Јури Францетићу на његовој родној кући у Оточцу

Догађај је заказан за суботу, а организује га Хрватска академија знаности и уметност у дијаспори (ХАЗУД).

Vikipedija

– Трагом пројекта Велебитско-вуковарски победнички круг, насловник огранизује обележавање 105. обљетнице Јуре Францетића, хрватскога политичара и легендарног војсковође из Другог свјетског рата против удружења талијанског и српског фашизма – стоји у позивници.

ХАЗУД тврди како се од 2000. године спроводи „криминализација Домовинског рата“ и то аргументује податком како је 2014. „брутално уклоњена спомен плоча Францетићу у Слуњу“.

Монструм кога су се грозили и нацисти

Војничко образовање и официрски чин Францетић је стекао служећи војску у Краљевини Југославији. Постао је резервни подофицир у чину наредника.

После формирања Независне Државе Хрватске априла 1941, Францетић и десет других усташа организују Црну легију. Францетић постаје командант Црне легије у чину пуковника усташке војске. Постаје војни командат у БиХ.

Убиства, затварања и масовне депортације Срба и Јевреја су биле свакодневне активности Францетићевих усташа – засноване на усташкој политици која је захтевала тотално истребљење Јевреја и покољ и прогон Срба и њихово присилно покатоличавање.

Усташка невиђена бестијалност испољена према Србима и Јеврејима је присилила немачку војну команду да захтева Францетићеву смену са положаја команданта Црне легије.

Павелић се супротставио Немцима и чак унапредио Францетића у команданта свих усташких јединица у Босни и Херцеговини
Партизани га заробили, а сељаци изболи

Францетић је убијен 27. децембра 1942. године. Пет дана раније (22. децембра 1942. године) партизани су тешко оштетили авион којим је Францетић летио за Госпић и присилили га да слети поред села Мочиле, на територију коју су контролисали партизани.

Францетића и његовог пилота су ухватили партизани, али их нису могли одбранити од сељака који су их изболи вилама и рогуљама.

Тешко рањен Францетић је био пребачен у партизанску болницу где су му хирурзи покушали да спасу живот да би га заменили за 100 јасеновачких логораша, али нису у томе успели.

Францетићеву смрт су усташе држале у тајности све до почетка марта 1943. године. Званична вест о његовој смрти је објављена 31. марта 1943 и исти дан прокламована осмодневна државна жалост у НДХ.

Ево како изгледа позивница којан је упућена Колинди Грабар Китаровић и хрватском политичком врху!!!

Vikipedija