Прочитај ми чланак

ПРВА ДРЖАВА У СВЕМИРУ – како ће изгледати живот у њој?

0

Научници су у октобру прошле године основали прву свемирску нацију, а до сада је стигло преко 211.000 пријава из чак 217 држава.

Циљ ове нације је стварање „мирног друштва“, отворени приступ свемирским техологијама и заштита Земље од претњи из свемира, попут астероида.

Како је свака пунолетна особа независно од пола, националности, расе, вере и финансијског стања могла да се пријави да буде припадник Асгардија, руски научник, предводник нове нације, Игор Ашурбејли био је затрпан захтевима, због чега је увео строги процес потврђивања у којем тражи додатне детаље попут датума рођења и адресе становања.

Од 211.000 пријављених, 83 одсто чине мушкарци, а када је држава у питању, највише особа пријавило се из Кине, њих 28.000. међу њима је и уметница из Хонг Конга Рајвен Син.

„Заиста желим да видим јесу ли људска бића способна да уграбе прилику за изражавање свог мишљења. Друштво у којем сада живимо, а све се своди на капитализам или комунизам, испуњено је сукобима“, рекла је Син.

Џон Спиро, дигитални маркетиншки стручњак који организује месечне састанке за Асгардијанце у Хонг Конгу, рекао је да га ово занима зато што то види као прилику за слање личних података у свемир.

Асгардиа ће своје физичко присуство у свемиру успоставити преко серије сателита, од којих ће први – Асгардиа 1 – бити лансиран 12. септембра 2017., објавио је Ашурбејли овог месеца.

„Желимо да дамо прилику свакоме ко има ум, ко има нешто, за своју пројекцију“, казао је Ашурбејли за ЦНН.

„Наш стварни дом није кућа или град где смо рођени. Наш дом је планета Земља и ми је желимо заштитити. То није фантазија. Насељавање Марса, галаксије и слично, то је заправо лажњак. Моја је намера да створим нешто стварније.“

Педесттрогодишњи астронаутички инжењер каже да сам финанцира пројекат, у износи који није открио.

Њега је инспирисала расправа о законима који уређују питања попут убиства, венчања и развода у свемиру.

„Помислио сам: ‘Зашто не организована земља?’ Не само за правнике, него за техничаре, инжењере, за сваког човека, јер сад су људи ограничени законима земаља одакле потичу“, објаснио је Ашурбејли.

Закони су тренутно одређени Споразумом о спољашњем свемиру који је потписало 103 земље, укључујући и САД и Русију. Ашурбејли наводи да ће Асгардиа затражити признање у УН-у као нације 2018. године. Ако би Веће сигурности то потврдило, „за“ би морало да гласа и две трећине свих чланица УН-а. Само, није то тако лако.

„Држава има следеће карактеристике: сталну популацију, дефинисану територију, владу и способност да улази у односе с другим државама. И морају је признати као државу друге државе“, рекла је за ЦНН Џоан Габриновић, стручњак за свемирско право и предавач на пекиншком Институту за технолошку школу права.

Ашурбејли је објаснио на који начин би Асгардиа пружала заштиту.

„Ако имам проблема на Земљи, имаћу своју амбасаду Асгардие. То је као да сте туриста, можете ићи у амбасаду, где покушавају да вам помогну“.

Административни центар био би у Бечу, владина одељења водили би Асгардијанци. Он признаје и проблеме, у првом реду базу у свемиру. Ипак, не не сумња да ће успети.

„Ускоро ћемо имати проблеме као и друге земље. Али ћемо имати више тога од других земља, јер ми нисмо на Земљи“, додао је.