Прочитај ми чланак

ОСУЂЕН ПРЕД СУДОМ: Шверцовао цигарете, па као кадар СНС постао председник општине

0

ШИД - Председник општине Шид Предраг Вуковић осуђен је пред судом у Хрватској због шверца цигарета. Први човек општине у Сремском округу нашао се у центру скандала пошто га је хрватска полиција затекла у возилу са цигаретама вредним 4.000 евра намењених даљој преподаји!

Према сазнањима, Вуковић је у октобру 2011. преносио у гепеку више од 4.000 паклица цигарета са акцизним маркицама Републике Србије чија је продаја забрањена у суседству.

Вуковић је, како пише у пресуди, пред Општинским судом у Вуковару осуђен још у новембру 2011. године, и то за кривично дело против платог промета и пословања, односно за недозвољену трговину.

То овом дипломираном економисти очигледно није сметало да у мају прошле године буде постављен на челно место те сремске општине!

– У гепеку аутомобила „пежо 407“ у октобру 2011. године у јутарњим часовима, док је возио у месту Сотин у близини Вуковара, пронађено је укупно 4.020 паклица цигарета, већином марке „Wалтер Wолф“, које су му тог дана и одузете. Како је хрватски суд утврдио, цигарете вредне 4.000 евра купљене су у Шиду и имале су акцизне маркице Републике Србије, а њихов промет у Хрватској није дозвољен.

Општинско тужилаштво у Вуковару затражило је да се Вуковић казни са 50 просечних дневних зарада у Хрватској, пошто је и сам држављанин Хрватске и родом из Вуковара, а одређивање његове просечне дневнице избегнуто је, јер би то продужило поступак.

Тако је председник општине осуђен на казну од скоро 9.000 куна, што је данас око 150.000 динара, док су трошкови поступка били око 5.000 динара. Вуковић је ипак избегао затвор, зато што хрватски кривични закон за ово дело предвиђа новчано кажњавање или годину дана затворске казне.

Вуковић истиче да није осуђен због кривичног дела, већ каже да је то била прекршајна пријава, иако у пресуди пише другачије и суђење није било у прекршајном, већ у општинском суду.

– Осуђен јесам, али не за своју кривицу. Видите колика је казна, ако знамо да је у хрватској казна за појас 100 евра, онда видите какво је то дело – неспретно се правда Вуковић.

Како додаје, цигарете уопште нису биле његове, већ су „само нађене“ у његовом возилу.

– Нисам био сагласан са оптужбом, али сам ипак платио казну. То је било суђење у страној држави и нисам хтео да се одуговлачи – наводи Вуковић, који је иначе члан СНС.

Вуковић је и раније био јавни функционер у Шиду, а од 2004. до 2008. године био је директор локалног предузећа за стамбене услуге и грађевинско земљиште.