Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Избори у Албанији, у оази корупције

0

Албанци у недељу бирају нови парламент након вишемесечних тензија између социјалиста премијера Едија Раме и опозиционих демократа. Како год да се заврши, једно је сигурно – Албанија ће формално наставити пут ка ЕУ.

Возачи у Албанији воле да трубе онима испред себе и пешацима. Ако не обраћате на ту буку, онда су последњи дани у Тирани били необично мирни. Мало тога је указивало да се у недељу одржавају избори: нема предизборних плаката, нема громопуцателних митинга, скоро да нема ни ватрених говора и блаћења политичких по штампи. У крцатим кафићима се не чују оштре дискусије међу бирачима који су традиционално присталице Социјалистичке партије (ПС) или Демократске странке (ПД). Раније су се такви разговори у Албанији завршавали тучама, у којима је било повређених, чак и мртвих.

До средине маја је све изгледало другачије. Посланици демократа су својим блокадама скоро паралисали политички живот у Албанији: они су од фебруара бојкотовали парламент, након што су социјалисти Едија Раме покушали да ублаже реформу судства. Захваљујући притиску и посредовању представника ЕУ и америчког Министарства спољних послова је дошло до разговора између председника ПС и ривалског ПД. Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел је приликом посете Тирани половином априла позвао ПД да оконча бојкот парламента.

Премијер Еди Рама и председник ПД Љуљзим Баша су средином маја договорили формирање надстраначке прелазне владе у којој опозицији припадају место заменика премијера и четири важна министарска места као и читав низ других мера које треба да гарантују слободне изборе.

Популистичка предизборна обећања

У последње две деценије су ове политичке партије биле на власти једнак број година. Међутим, ПС и ПД сада желе да владају саме. Премијер Рама каже да жели бити кормилар који ће Албанију одвести у ЕУ. Ове две велике политичке странке везује још неколико ствари. Постоје сличности у многим популистичким и неостваривим предизборним обећањима: смањење пореза, бржи привредни опоравак, борба против корупције и производње канабиса. Ту је и поновно обећање о политичком усклађивању Албаније у правцу ЕУ и Запада.

Албанија се у Бриселу пре свега гледа кроз то да ли је напокон провела реформу правосуђа коју је усвојио парламент прошле године, изјавила је за ДW Романа Влахутин, амбасадорка ЕУ у Албанији. То је тежак задатак јер се државни службеници у правосуђу сматрају најкорумпиранијим у Албанији и своја радна места су купили давањем мита. Уз све то је политика дубоко уплетена у корупцију.

Једини консензус – ЕУ

Први корак реформе правосуђа је направљен прошле седмице када је формирана независна комисија која би требало да провери стручност и подобност свих 800 судија и државних тужилаца широм земље. Недавно је чак усвојен и закон о „декриминализацији“ представника политике и јавности. Због тога је неколико бивших посланика повукло своје кандидатуре. То су урадили јер се сумња да су уплетени у разна кривична дела или су већ били кажњавани. Африм Краснићи, директор Института за политичке студије у Тирани, каже да због тога те особе кандидују чланове својих породица.

Публициста и бивши министар спољних послова у влади демократа Бесник Мустафај не верује да би велика коалиција између ПС и ПД била добар правац за Албанију. Без обзира да ли у недељу победи фаворит Еди Рама или аутсајдер Љуљзим Баша, без обзира да ли ће доћи до велике коалиције или ће се у влади наћи и мањи Социјалистички покрет за интеграцију Иљира Мете, једно је сигурно: политички пут може водити само у ЕУ. Јер, европске перспективе су једино што је заједничко посвађаним партијама у Албанији.