Прочитај ми чланак

ЧЕКА НАС ПАКАО Пред Србијом лето са 55 тропских дана

0

Прави пакао цела Србија је преживљаваља јуче на дневној температури до 37 степени, што је тек један од 55 тропских дана које ће донети ово лето. Тропски талас донео је температуре које су за скоро 10 степени више од просека за ово доба године, истичу у РХМЗ-у.

– Температуре су далеко изнад просека за ово доба године, који износи од 25 до 28 степени. Индекс УВ зрачења је такође врло висок, али то је очекивано с обзиром на време и температуре које нас очекују у наредном периоду – објашњава метеоролог Слободан Совиљ из РХМЗ-а. На београдским улицама није се могао избећи призор флашице са водом у рукама грађана, лепеза па чак и кишобрана, али су температуре највише погодиле раднике на градилиштима.

– Шта да вам кажем, крвав је ово динар. По овим температурама је несносно радити. Поготово што радимо уз реку па је влага већа. Склонимо се на пет-десет минута у хлад на сваких сат времена, али посао неће да чека па морамо да се вратимо раду – јада се један од мајстора који ради на уређивању шеталишта на Савској променади.

Међутим, ово је само једно од неколико градилишта, и просто се не зна на ком је мајсторима теже.

– Ем је врућина, ем је упекао бетон. Ни сам не знам како издржавамо. Расхлађујемо се водом и с времена на време побегнемо испод дрвета. Мучимо се, али шта је ту је – речи су радника у Булевару ослобођења.

35степени је измерено јуче у више градова, иако је субјективно било знатно више, па је тако јучерашњи дан најтоплији у 2017.
Поред њих, температура се махом одразила и на возаче јавног градског саобраћаја, од којих ретко ко има климу у аутобусу.

– Ко год вам каже да има климу, лаже вас. Барем када су у питању стари аутобуси. Скину нам каишеве за климу јер она повећава потрошњу и до 20 одсто, па нас пусте да се боримо како знамо и умемо – рекао је један од возача старог „Икарбусовог“ аутобуса, за који каже да је произведен пре више од 15-20 година.

За викенд у вечерњим сатима очекује нас освежење, али само краткотрајно, јер ће тропски талас трајати све до 1. јула
За викенд се у вечерњим часовима очекује краткотрајно освежење, па ће киша и грмљавина накратко снизити температуру у целој земљи. Тропски талас ће трајати до 1. јула, када се очекује поновна појава кише и пљускова.

У јулу и августу ће бити топлије него прошле године, са температурама изнад просека, али без обарања температурних рекорда.

– Лето ће бити топло, са 30 до 55 тропских дана. Што се падавина тиче, биће их мање од просека, односно очекујемо сушно лето. Према прогнозама, неће бити обарања рекорда ни у температурама ни у броју тропских дана – објашњава Драган Михић, руководилац Групе за мониторинг клима и анализе у РХМЗ-у, додајући да је УВ индекс зрачења већ сада веома висок и да грађани треба да обрате пажњу на заштиту.

Дугорочна прогноза најављује и топао и сувљи септембар. Очекује се да средња максимална температура буде у просеку виша за око 0,6 степени у односу на вишегодишњи просек, па ће тако жива у термометру достизати око 24,9 степени Целзијуса. Количина падавина биће нешто нижа од вишегодишњег просека, па тако у Београду и широј околини износиће око 43 милилитара. РХМЗ прогнозира да ћемо на јесен имати од 13 до 21 летњих дана. Од новембра се очекују падавине које ће бити изнад просека, и то у целој земљи. Број кишних јесењих дана биће од 27 до 34, а у брдско-планинским деловима и до 40.

Најврелија 2007. година

Иначе, температурни рекорд у Србији и Београду био је 2007. године, када је у хладу, на висини од два метра измерена највиша темература од 45 степени, у Смедеревској Паланци, а у Београду 44. Најтоплија лета била су 2003. и 2012. године, са најдужим периодима тропских таласа.