Прочитај ми чланак

ОЗБИЉНА ДРЖАВА: Црна Гора купује хеликоптере, радаре, оклопна возила…

0

Црна Гора ће на одбрану у првим годинама чланства у НАТО-у потрошити готово 110 милиона еура, казали су из Министарства одбране.

Средства ће улагати по приоритетима. У овом тренутку то су, како су рекли, набавка хеликоптера, радара за надзор ваздушног простора и оклопних возила. Што се тиче модернизације, већ је започета конверзија ракетних топовњача у патролне бродове.

„За набавку и модернизацију опреме највећег приоритета планирана су и највећа средства, у висини од 70.800.000 евра, за период до 2020. године. У ову групу улазе сви горенаведени приоритети. За набавку и модернизацију опреме средњег приоритета планиран је износ од 22.845.000 евра, и за приоритете најнижег нивоа износ од 16.250.000 евра“, саопштено је „Вијестима“ јуче из Министарства.

Делегација Министарства, са министром Предрагом Бошковићем на челу, обишла је почетком недеље водећи ваздухопловни сајам — „Ле Бурже“ у Француској.

„Вијести“ су у петак објавиле да би војска могла ускоро бити појачана са три хеликоптера, радаром и оклопним возилима да би ти трошкови, према незваничним информацијама, могли износити од око 45 до максимум 50 милиона евра.

На питање да ли је на сајму договорена куповина и, уколико јесте, са којим компанијама и која опрема је у питању, из Министарства су јуче казали: 

„С обзиром на то да је реч о набавкама велике вредности, које ће се финансирати кроз вишегодишње (5 и више година) издвајање средстава, током састанака су углавном остварени иницијални контакти који представљају почетак могуће сарадње“.

Међутим, нису одговорили на питање да ли је заинтересована конкретно за три хеликоптера и о којим моделима је реч.

О томе ће се одлучивати највероватније до краја јула, а средства би се обезбедила од продаје старе и непотребне опреме, а део је предвиђен буџетом и од донација.

„Средства која добијемо од продаје застарелих и дотрајалих система уложићемо у модернизацију и набавку нових, модернијих и ефикаснијих система“, појаснили су јуче.

Министарство рачуна и на новац од донација, а оклопна возила би набавили од немачке донације од 2,1 милион евра и америчке, чији ће износ ускоро бити утврђен.

Црна Гора постала је чланица НАТО-а 5. јуна, а Бошковић би требало 29. јуна да учествује на састанку министара одбране земаља-чланица у Бриселу.

[adrotate banner=“6″