Прочитај ми чланак

ОНИ СУ СРПСКИ „ПСИ РAТA“ – ратују у Украјини, Сирији …

0

Наши људи који ратују у Сирији, као и други страни борци, обављају специфичне задатке: саботаже, диверзије, навођење авијације и артиљерије, а ангажују их и као снајперисте, много чешће него као пешадинце.

Српски пси рата присутни су данас на ратиштима у Украјини и Сирији, а потврда тога је и погибија Димитрија – Саше Јојића, 25-годишњег Новосађанина. Он је као припадник руске плаћеничке јединице страдао нагазивши на мину током борбе против џихадиста на страни режима Башара ел Aсада.

Илустрација – рат у Сирији

 Србин који већ неколико година ратује у Срији у исповести за „Блиц“ објашњава да је највише бораца на страна ратишта отишло из Војводине, конкретно из околине Руме и Сремске Митровице, а један број и из Новог Сада.

– То су људи који су се борили у Босни и Херцеговини, Хрватској, али и на Косову – прича наш саговорник, иначе одлично упућен у дешавања на ратиштима у Украјини и Сирији.

Према његовим речима, ради се о прекаљеним борцима, јер други не би ни били прихваћени. Од плаћеника се, према речима нашег извора, очекује специјализованост за одређене задатке и беспоговорно праћење наређења, а губици таквих формација су мали. Он, ипак, каже да је илузија да до пушке на овим фронтовима може да дође ко год хоће.

– Пут до ратишта није лак. Људи који хоће да оду прво морају да прођу одређене провере, које се пре свега односе на то где су се борили, на чијој страни и шта су постигли у рату. Ко има чин из претходних ратова, одмах добија ангажман, а за било какве почетнике готово да нема места – објашњава наш извор.

Оне који успеју да се докопају фронта чека добра зарада.

– Људи се прво проверавају у камповима, где се тестирају њихове физичке и менталне способности, знање у руковању разним врстама оружја и технике ратовања. У таквим камповима они остају по неколико месеци, и за то добијају око 300 долара месечно, што је довољно за преживљавање. Они који после обуке и провере стигну на ратише Сирије, могу да очекују око 2.200 долара месечно. Плата може да буде и знатно већа, али то зависи од чина, искуства и појединих специјалности, као што су, на пример, снајперисти, али и од задатака које испуне. Плата у Украјини је нешто мања – објашњава саговорник „Блица“.

„Блиц“ је успео да ступи у контакт и са другим људима који се налазе на ратишту у Сирији, али сви они демантују да учествују у борбама. Један од њих, чије име нећемо наводити, признаје да се налази у Сирији, али тврди да је тамо због девојке, а не да би ратовао. Притом показује многе фотографије порука сиријских војника у којима му они захваљују.

50.000 долара

Како је „Блиц“ већ писао, са фронтова у Украјини ратнике у Сирију шаље руска компанија „Вагнер“, која је у власништву бившег професионалног војника Дмитрија Уткина, коме у врбовању помаже Србин из Босне Д. С. Ова фирма потписује уговоре са „регрутима“, а једна од ставки је накнада у случају погибије која се исплаћује породици. Износи 3.000.000 рубаља, што је 50.000 долара.

Присуство страних ратника у Сирији није новост, а поједини руски портали писали су да руска компанија „Вагнер“ шаље псе рата да се боре на страни Руса и војске сиријског председника Башара ел Aсада.

Потврђено је и постојање такозваног српског вода, који чине наши људи, али који су пут Сирије кренули након стицања ратног искуства у сукобима са украјинском војском на територији самопроглашене Доњецке и Луганске републике.

Војни аналитичар Aлександар Радић за „Блиц“ објашњава да никако не изненађује чињеница да су руски обавештајци искористили прилив српских ратника у Донбасу да их ангажују за друге изазовне ратне послове.

– Русија, и свака озбиљна земља, у операцијама које су сложене, у којима није једноставно дефинисати шта и како треба да се чини, ангажује стране ратнике. Српски војници се у оваквим случајевима ангажују на задацима као што су навођења авијације и артиљерије, диверзантски послови, извиђања – наглашава Радић.

Талас прилива српских ратника у Сирију неће се смањивати, тврди он, напротив:

– Људима треба посао, а наших људи у сектору безбедности има на претек. И оних који су ратовали деведесетих и “нових клинаца” – закључује аналитичар.

Подсећамо, ангажман српских бораца на страни руских снага и председника Башара ел Aсада у Сирији доспео је под лупу јавности након срмти Новосађанина Димитрија – Саше Јојића, који је погинуо на Блиском истоку борећи се на руској страни. Он је претходно ратовао за руске патриоте код Доњецка у Украјини, где је био део Српског хусарског пука, који је бројао 15 Срба и 30 Руса.

БОНУС ВИДЕО

Зоран Радојичић, народни посланик и председник Савета за одбрану и безбедност Српског покрета Двери, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, после повратка из Сирије прича о томе о томе шта се стварно дешава у тој земљи и да ли сиријски грађански рат може да проузрокује погоршавање безбедоносне ситуације у српским земљама, Балкану и доњем Подунављу (01:08:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.