Прочитај ми чланак

ЕРДОГAН ОДЛУЧИО: Турци нису настали од мајмуна, избацује се Дарвин из школа

0

Турски наставници тврде да је Дарвинова теорија исувише комплексна за тинејџере и да би требало да сачекају до факултета како би могли да се суоче са таквим секуларним научним дискурсом.

Турска је спремна да из програма средњих школа избаци Дарвинову теорију еволуције – “како би сачувала локалне и националне вредности”. Како пише Раша тудеј, Турска ће тиме постати друга предоминантно муслиманска земља која је донела такву одлуку, после Саудијске Aрабије.

Одлука би требало да ступи на снагу од 2019. године.

– Избацили смо контроверзне предмете за ученике који су у доби у којој не могу да разумеју проблематику – рекао је функционер Министарства образовања Aлпасан Дурмуш.

Према његовим речима, избацивањем Дарвинове теорије снагу ће добити “локалне и националне вредности турског друштва, а ту одлуку је подржао и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Дурмуш је додао и да часови религије и морала, који ће бити уведени као обавезни, не треба да буду у програму ђака првог, петог и деветог разреда, уколико сами не изаберу, преноси Б92.

У коментарима на овакву одлуку Министарства образовања наводи се да је то последица жеље власти да смањи утицај секуларизма који је увео оснивач модерне турске државе Кемал Aтатурк.

Групација оних који се противе Дарвиновој теорији тврди да је она “у тоталној супротности са исламским учењима”, док се на другој страни говори о потпуном прихватању или делимичном, уз налажење веза са исламским теоријама.