Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Аутопут Србија-Српска, а не Београд-Сарајево

0

Повезивање Републике Српске са Србијом је кључна ствар, а управо изградња квалитетне саобраћајнице је права прилика за јачање ових односа и веза, истиче се у саопштењу Српског покрета Двери и додаје:

„Поручујемо актуелној власти да поред тога што активно раде на ЕУ интеграцијама, помало поведу рачуна и о српским интеграцијама, на шта нас обавезују и посебне специјалне везе између Републике Српске и Републике Србије.

Иако је за сада изградња аутопута Сарајево-Београд само у фази преговора и предлога, Српски покрет Двери сматра да је веома битно, са становишта српског националног интереса, да се државни органи Републике Србије активно укључе у дискусију око избора трасе будућег аутопута и у складу са својим овлашћењима и могућностима, утичу да траса буде што повољнија за грађане Србије, имајући у виду повезаност и посебне односе Републике Српске са Србијом.

Забринути смо због очигледне инфериорности српских власти и изјава да Србија не жели да утиче на избор трасе будућег аутопута. Наиме, повезивање Републике Српске са Србијом је кључна ствар, а управо изградња квалитетне саобраћајнице је права прилика за јачање ових односа и веза.

Из тог разлога сматрамо да би стратешки интерес Србије требало да буде заједничка стратегија са Републиком Српском, да будући аутопут пролази кроз српске земље, кроз територију Републике Српске, а не БиХ федерације.

Колико је ова одлука битна може се само претпоставити, ако имамо у виду чињеницу да се инвеститори из Турске увелико нуде да финансирају део изградње аутопута, а самим тим би вероватно имали предност по питању одлуке око избора трасе, која у том случају сигурно неће ићи кроз територију Републике Српске, јер је интерес Турске аутопут Сарајево- Цариград (Истанбул), а не Сарајево -Београд.

Поручујемо актуелној власти да поред тога што активно раде на ЕУ интеграцијама, помало поведу рачуна и о српским интеграцијама, на шта нас обавезују и посебне специјалне везе између Републике Српске и Републике Србије.

Сматрамо да за одређивање деонице аутопута  треба имати у виду техничке услове градње, дужину деонице, врсту терена, могућност одржавања итд. Али апелујемо на власти у Београду да су ово тренуци када треба ствари погледати и са друге стране, дугорочно, са безбедносног аспекта и са становишта српског националног интереса.

Савет Двери за саобраћај и инфраструктуру”