• Почетна
  • СПОРТ
  • ДАРКО МИЛИЧИЋ – „Банана“ Мутомбу и осмех на Дикембеове претње
Прочитај ми чланак

ДАРКО МИЛИЧИЋ – „Банана“ Мутомбу и осмех на Дикембеове претње

0

НБА драфт из 2003. године сматра се једним од најбољих у историји. Многи играчи који су тада бирани направили су феноменалне каријере у НБА лиги, али један од кога се много очекивало и који је биран са другог места, није био те среће. Верујемо да многи љубитељи кошарке већ препознају да причамо о Дарку Миличићу. Ипак, и поред тога што није направио запажену НБА каријеру и што га многи у Америци сматрају за једним од највећих промашаја у истори драфта, то не значи да Дарко није имао моменте на НБА паркетима који се и даље памте и препричавају, а управо једног таквог се данас подсећамо.

Детроит Пистонси су 18. новембра 2005. године у не баш за гледање лепој утакмици као гости савладали Хјустон Рокетсе са 78:70. Као што је негде била и пракса током његовог боравка у Пистонсима, Дарко Миличић ни те вечери није добио пуно простора за игру, на паркету је провео само шест минута, а за то време није постигао нити један поен. Ипак, успео је да забележи две рампе и док она коју је ударио Трејсију МекГрејдију није изазвала пуно пажње, Унео се легендарни центар у лице Дарку и почео да му маше прстом, што је био један од његових заштитних знакова током каријере, уз усмене провокације Миличића. И можда би тиме многе заплашио, али Дарко свакако није био један од њих. Занимљивим погледом и осмехом на лицу, Дарко је пропратио Мутомбове претње, а његов израз лица као да је говорио: „Јел он то мени прети?!“„банана“ легендарном центру Дикембеу Мутомбу обележила је сусрет, највише због онога што се догодило после рампе.

Фото: Фонет/АП

Током напада „Ракета“, Мутомбо је одлучио да леђима нападне Дарка, вероватно очекивавши да ће лако поентирати преко момка о коме су већ тада у НБА лиги увелико кружиле приче да је највећи драфт промашај у историји. Ипак, Миличић је сјајно одиграо одбрану у тој ситуацији, успео је да удари „банану“ легендарном центру при покушају хорога и тако се „упише“ у статистику у том сусрету. Дикембе је био врло љут због тога што га је један „отписани“ играч изблокирао, па је покушао „клинцу“ да покаже „где му је место“ и мало га уплаши.

Унео се легендарни центар у лице Дарку и почео да му маше прстом, што је био један од његових заштитних знакова током каријере, уз усмене провокације Миличића. И можда би тиме многе заплашио, али Дарко свакако није био један од њих. Занимљивим погледом и осмехом на лицу, Дарко је пропратио Мутомбове претње, а његов израз лица као да је говорио: „Јел он то мени прети?!“

Даркова реакција одушевила је навијаче Пистонса, који су га у коментарима на популарним сајтовима гласно подржавали, али нису само они били одушевљени… Миличићеви саиграчи су после меча истакли да су поносни на Дарка због тога што није устукнуо пред Мутомбовим провокацијама, а посебно је одушевљен био Рашид Валас, који је Миличића назвао „српски гангстер“.

„Добијем прилику коначно, не играм дуго, а он ме доводи у искушење да се побијем. Ма, шта ми све то треба? Нисам га ни разумео шта прича, чак 20 година је тамо био, а још не зна енглески добро.“ – рекао је много година касније Миличић у једном интервјуу о сукобу са Мутомбом.

Како је изгледао један од најупечатљивиј тренутака Даркове НБА каријере, када је ударио „банану“ Мутомбу, али и са осмехом испратио провокације легендарног центра, можете се подсетити на снимку који је пред вама.