Прочитај ми чланак

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВАРТОЛОМЕЈ: Ево зашто је то опасан празник

0

У великом делу Србије народ каже да је данас "опасан празник", за који се везују многа веровања.

Данас је празник Свети Вартоломеј, који је био један од 12 великих апостола. Проповедао је Јеванђеље са светим Јованом Богословом и апостолом Филипом у Азији, у Индији и Јерменији.

Према предању, њих тројица су убили велику змију коју су незнабошци обожавали и држали у храму. Због тога су Филипа и Вартоломеја разапели на крст, где су Вартоломеја ставили наопако. У том тренутку се десио снажан земљотрес, а уплашени људи су мислили да их Бог на тај начин кажњава, па су их скинули са крста.

Апостол Филип је већ био издахнуо, а Вартоломеј је преживео и отишао у Индију. Тамо је Матејево јеванђеље превео на индијски језик, а након тога је отишао у Јерменију, где је, како верују хришћани, исцелио цареву ћерку од лудила. Међутим, царев брат Астијаг је ухватио Вартоломеја и распео га на крст, одрао му кожу и одсекао главу.

Сахрањен је у оловном сандуку, који су многобошци бацилли у море јер су хришћани тврдили да се се над његовим моштима догађају разна чуда. Вода је по легенди донела сандук до Липарских острва, где га је епископ Агатон сахранио у храму. Мошти апостола прво су пренесене у Беневенто па у Рим.

У нашем народу овог апостола зову и Вратолома (Вртолома) и поштују га као строгог, али правичног светитеља који чува усеве и строго пази да неко на његов празник не оре. Верује се да Вартоломеј не прашта неверницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усеви пропадну.

Народ каже: „Смлатиће те као Вртолома праску!“. У неким деловима Србије верује се да, ако радите на Вратолому, постоји опасност од поплава, града и олује. Слично, деци се данас брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у рекама, а женама да „бућкају“ млеко.

У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.