Прочитај ми чланак

БУРНО У СКУПШТИНИ – МАЈА ОПОЗИЦИЈИ Само вичите, само напред, ваљда ћете се уморити

0

Седница Скупштине Србије на којој се расправља о изменама и допунама Закона о министарствима почела је нешто после 10.00 часова и у року од само пола сата дошло је до искључивања микрофона посланицима опозиције и одузимање речи од стране председнице Скупштине.

Предлагач закона, посланик Српске напредне странке Aлександра Мартиновић, је на почетку образлагања закона честитао грађанима Србије јучерашњи свечани пријем.

Мартиновић је рекао да је „Србија макар на један дан постала центар света“ и оценио да је доласком свих шефова држава из региона држава показала центар стабилности.

„Довели смо у Београд и исток и запад и север и југ. Успели смо да доведемо највеће светске државнике“, рекао је Мартиновић на шта је опозиција реаговала гласним негодовањем, а председница Скупштине Маја Гојковић их позвала да покажу поштовање.

Посланик Демократске странке Радослав Милојчић тражио је повреду члана 106 Пословника о раду Скупштине у коме се наводи „да говорник може да говори само о тачки дневног реда о којој се води претрес“.

Пошто је Мартиновић говорио о пријему поводом ступања Aлександра Вучића на дужност председника Србије и Милојчић је „да је то срамота због које се цео свет смеје Србији.“

„То није тема данашњег дневног реда“, рекао је Милојчић и додао да „зна да је СНС криво што су на пријем дошла два председника“.

Након тога, Маја Гојковић је посланичкој групи ДС-а одузела два минута предвиђеног времена.

Председница скупштине је рекла да посланик Милојчић вређа Србију и одузела му реч.

Немања Шаровић из СРС је указао на повреду истог члана Пословника. 

Маја Гојковић је и њега прекинула, говорећи да не жели да чује ни његову оцену о инаугурацији, већ о повреди Пословника.

Поново се јављајући за реч, шеф посланичке групе Aлександар Мартиновић је рекао да је у излагању посланика опозиције било доста незнања и политичке зловоље.

Он је навео и да је јуче, Aлександар Вучић, успео да скупи више од 5000 људи, што је више него што су „они из бившег режима успели да скупе на улицама од априла од када протестују“.

Предлагач измена Закона о министарствима, посланик владајуће Српске напредне странке Aлександар Мартиновић, изјавио је да су најзначајније измене увођење министарстава за заштиту животне средине и за европске интеграције. 

Мартиновић је, образалажући измене Закона у Скупштини Србије, рекао да је улазак Србије у Европску унију стратешки политички и економски циљ и да СНС сматра да због тога треба формирати посебно министарство за евроинтеграције. 

„Имајући у виду потребу за већом координацијом свих министарстава због евроинтеграција, ми из СНС сматрамо да је и те како потребно да се формира Министарство за европске интеграције“, рекао је Мартиновић.

Он је додао да је досадашња министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић до сада „постигла огромне успехе на том плану“.

Мартиновић је рекао да је заштита животне средине једно од питања око којих постоји консензус и да та област заслужује посебно министарство. 

„Формира се ново министарство заштите животне средине, које формално није постојало, али је постојало као сектор у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Животна средина би требало да буде изузета имајући у виду бројне обавезе Министарства пољопривреде“, рекао је Мартиновић. 

Он је рекао да су измене Закона о министарствима политички и правни увод у избор Aне Брнабић за премијерку и избор нове Владе за коју, према његовим речима, СНС верује да ће наставити исту политику коју је водила Влада Aлександра Вучића. 

„Убеђен сам да ће доношење овог закона и избор нове владе омогућити даљи развој Србије у свим сегментима живота у делокругу министарстава“, рекао је Мартиновић, што су посланици власти поздравили аплаузом.

Посланици појединих опозиционих партија у Скупштини Србије критиковали су измене Закона о министарствима и увођење још два министарства – за заштиту животне средине и евроинтеграције, наводећи да ће влада бити превелика и да се министарствима намирују коалициони партнери, а неки су питали због чега нема и министарства за Косово.

УВОДЕ ДВА НОВА МИНИСТАРСТВА: Мартиновић хвалоспевом о Вучићу, опозиција негодује

Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба „За спас Србије – Нова Србија“ критиковао је то што ће нова влада имати више ресора него кабинет Aлександра Вучића. 

Он је критиковао предлог да Канцеларија за европске интеграције постане министарство и упитао зашто и Канцеларија за Косово и Метохију није уздигнута у ранг министарстава јер у Србији постоји већи степен сагласности о Косову него о европским интеграцијама.

Вукадиновић је рекао да такав предлога измена Закона више приличи Либерално демократској партији и њеном лидеру Чедомиру Јовановићу него СНС и Aлександру Мартиновићу.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да се борба за Косово и Метохију води европеизацијом, а не косовизацијом Србије и да је Министарство за Косово и Метохију требало правити пре 30 година када су у њему Срби и Aлбанци нешто могли да реше.

Посланик Социјалдемократске странке Мирослав Aлексић оценио је да власт држи добар ритам „да сваке године мења Владу“.

Фото: Срђан Илић / Скупштина илустрација
„Имали смо више од 30 министара… који служе да би одређено време одрадили оно што врховни вођа од њих очекује, а после тога били бачени у корпу“, рекао је Aлексић.

Он је рекао да се пре годину дана власт хвалила најмањом Владом Aлександра Вучића, а да се данас уводе нова министарства и да је јасно да се то ради како би се намирили коалициони партнери, „чији су апетити порасли“. 

Председник Покрета Двери Бошко Обрадовић негодовао је због новог Закона о министарствима и рекао да је „прича о малој Влади Србије“ још једно лажно предизборно обећање Aлександра Вучића.

Обрадовић је рекао да о напредности СНС говори то што им је било потребно пет година да схвате да је потребно Министарство за заштиту животне средине, али се оштро успротивио Министарству за евроинтеграције и рекао да је амандманима предложио Министарство за европске дезинтеграције.

Реч је добио предлагача закона, посланик СНС Aлександар Мартиновић који се на самом почетку осврнуо на јучерашњу инаугурацију председника Aлександра Вучића, истакавши да је „Србија њоме постала центар света и помирила исток и запад, север и југ“.

Његово излагање наишло је на гласно негодовање из дела скупштинске сале у којем седе посланици опозиције, а председавајућа Маја Гојковић је покушала да их ућутка.

Посланик посланичке групе „За спас Србије – Нова Србија“ Ђорђе Вукадиновић истакао је да је проширење броја ресора нове Владе у потпуности беспотребно, „јер ће она сада бити превелика, а свакако већа од онога што је Aлександар Вучић на почетку обећавао“.

„Пошто ви из владајуће већине волите да истичете светске узоре, пре свега Немачку, подсетио бих вас да она има само 15 министара. Француска има 19. Знам да ћете сада рећи да то не изискује никаква додатна средства, али је нерационално и неефикасно, а и скупо“, оценио је Вукадиновић.

Посланик ДС Радослав Милојичић надовезао се на излагање Мартиновића, рекламирајући Пословник и додајући да је „јучерашња инаугурација срамна, те да Мартиновић крши Пословник, јер не говори о теми заседања“.

„Он говори о инаугурацији по 17. пут, па пустите и мене да завршим“, реаговао је Милојичић на упадицу председавајући Гојковић да вређа Србију, јер „он није цео свет, већ само један Радослав Милојичић“.

„Пустићу Вас да срљате даље у своју пропаст“, поручила му је Гојковићева.

Иначе, применом електронског система за гласање утврђено је да је у сали присутно 134 народних посланика, а уследило је утврђивање дневног реда.

Предложено је да овај закон буде донет по хитном поступку, а његово усвајање је увод у избор нове Владе Србије. Посланици су на почетку седнице усвојили записнике са редовних седница које су одржане у протеклом периоду.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да се са оснивањем новог министарства за европске интеграције шаље јасна политичка порука о спољнополитичком приоритету земље.

Она је за ТВ Пинк рекла да очекује да у уторак или среду буду усвојене измене и допуне Закона о министарствима, што је и једина тачка дневног реда данашње седнице Скупштине.

Гојковић је казала и да ће мандатарка за састав нове владе Aна Брнабић своје експозе представити средином идуће недеље.

– Очекујем да се Aна Бранбић обрати парламенту са захтевом да закажем посебну седницу на којем ће она изнети свој експозе и представити посланицима и јавности Србије њен предлог за персонална решења на челу појединих министарстава – рекла је Маја Гојковић.

Говорећи о оснивању министарства за заштиту животне средине, она је рекла да ће се то министарство на вишем нивоу бавити важном облашћу.

– Најаважније је да је Брнабић обезбедила убедљиву већину, сви са листе „Aлександар Вучић – Србија побеђује“ ће да гласају. Гласаће за њу и чланови СПС, и то ће бити убедљива већина – рекла је Гојковић.

У образложењу измена Закона о министарствима наводи се да се оснивање Министарства заштите животне средине предлаже имајући у виду значај који очување и заштита животне средине имају када је у питању квалитет живота грађана и њихово здравље, али и због значајних и сложених обавеза које Србија мора испунити у овој области у процесу придруживања ЕУ.

Пошто је послове Министарства екологије до сада обављало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, предлаже се и измена делокруга тог министарства које ће променити назив у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Изменама закона предлаже се престанак рада Канцеларије за европске интеграције, с озбиром на то да ће њене послове преузети ново Министарство за европске интеграције.

Оснивање тог министарства предложено је услед значајно већих обавеза и обима послова у процесу придруживања ЕУ, а посебно имајући у виду све веће обавезе у погледу непосредне комуникације са самим институцијама ЕУ.

На то, како се додаје у образложењу, мозе боље одговорити министарство као самостални орган државне управе, него што би то могла досадашња владина Канцеларија за европске интеграције.

Предложеним изменама закона предвиђена је и измена у делокругу Министарства привреде, тако што би Министарство рударства и енергетике преузело послове који се односе на припрему предлога аката о именовању и разрешењу органа управљања, као и других аката који се односе на пословање јавних предузећа и друштва која обављају делатност производње и снабдевања електрицнцом енергијом, односно природним гасом.

Та измена је, како се каже у образложењу, предвиђена због потребе усаглашавања са важећим Законом о енергетици, али са потребом усаглашавања са стандардима ЕУ у овој области.

Такође, предлаже се и да Министарство привреде преузме од Министарства трговине, туризма и телекомуникација послове који се односе на прописе у области концесија и јавно-приватног партнерства.

Наводи се и да су измене делокруга рада Министарства правде последица усклађивања са, у међувремену донетим, законима који уређују правосудне професије и рад правосудних органа.