Прочитај ми чланак

ЗЕМАН: ЕУ нам намеће избеглице које не желе код нас, а ни ми не желимо њих

0

Председник Чешке Милош Земан упозорио је да проблем избегличких квота није само у томе да их одбијају неке чланице Европске уније већ првенствено то да избеглице и имигранти у неке европске земље једноставно неће, те квоте одбијају и избеглице.

– Пажња! Избеглице не крећу у Чешку већ у Европу генерално. Код нас је сувише мала социјална помоћ да би долазили код нас добровољно. Сада је већ 80 одсто имиграната из Африке, дакле не људи из земаља Блиског истока већ из Африке – рекао је Земан синоћ у редовном недељном интервјуу за приватну телевизију Барандов.

Према речима чешког председника, проблем је у томе што ЕУ покушава Чешкој да наметне избеглице које Чешка ни не интересује.

-Настоје да нам натуре избеглице које ми не интересујемо. Није у питању само то да их ми нећемо. То је једна страна ствари. Али они неће нас. Они желе у Немачку или Шведску, земље где је висок стандард и социјална помоћ – казао је Земан.

Председник Чешке уместо избеглицама са Блиског истока или из Африке, азил би одобравао „гастарбајтерима“ из Украјине.

– Већина захтева за азил је из Украјине. Немам ништа против тога да им се азил одобри зато што мислим да су вредни и да би обогатили наше тржиште рада – рекао је Земан.