Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И КОЛИНДА у четири ока, „превише има проблема“ КОЛИНДА: Да подвучемо црту

0

Београд -- Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Она је у Београд допутовала као једна од званица на свечаности поводом инаугурације Вучића као шефа државе.

Вучић и Грабар Китаровић су разговарали у четири ока, а председник Србије је рекао да верује да се односи две државе и два народа могу „како-тако“ поправити до краја године.

Вучић је новинарима рекао да је са Грабар-Китаровић разговарао о конкретним проблемима, и да је веома задовољан састанком.

Додајући да ће ускоро отпутовати у Дубровник, Вучић је рекао да ће тамо наставити разговоре са хрватском председницом.

„И да не бисмо журили, није то једноставно, имамо много тога што оптерећује наше односе, али верујем да у наредних шест месеци, односно до краја године, можемо да достигнемо значајније резултате, који би значили и Србима у Хрватској, Хрватима у Србији, који би значили какво-такво поправљање билатералних односа измедју Србије и Хрватске, али и у целини, измедју Срба и Хрвата”, рекао је Вучић кратко новинарима након састанка.

Председник Вучић је при сусрету пожелео добродошлицу хрватској колегиници, а Грабар Китаровић му је срдачно честитала на избору за председника Србије и пожелала му много успеха, додајући да се нада да ће то бити на добробит два народа и две државе.

Вучић јој је захвалио на присуству свечаности поводом инаугурације.

Грабар Китаровић први пут борави у посети Београду. Пре посете је изјавила да је ово прилика да се направи и чврст искорак у односима двеју земаља.
Како констатују хрватски медији, хрватска председница са Вучићем има добре односе.

Она је пре састанка рекла да ће са српским колегом разговарати о безбедности, али и другим важним питањима.

„Разговараћемо о питањима сигурности, али и друге природе. Питањима која стоје пред нама као прилика не само за побољшање стања у југоистоцној Европи. Морамо направити један чврсти искорак. Морамо подвући црту под историју, решити питања несталих особа, архива и универзалне јурисдикције, али пре свега прагматицно гледати у будућност. Србија је кандидат за чланство у ЕУ. Ми заиста желимо видети Србију, БиХ, Црну Гору, Македонију и Албанију у ЕУ и у томе ћемо им свестрано помоћи, али и истрајати на томе да испуне све оно што је и Хрватска морала испунити. Превише има проблема да бисмо једни друге игнорисали. Морамо заједно радити, све наше службе па цак и оружане снаге“, казала је Грабар Китаровиц.

Посебно је поентирала обавештајну сарадњу две земље не само, како је рекла, по питању тероризма који је постао глобални проблем данашњице.

„Ту је и кријумцарење људима, дрогама, оружјем и слицно. Питања криминала, али и питања локалних заједница које су почеле да надрастају наше територије. Морамо обезбедити да нико не представља претњу државном поретку било којој држави, навела је.

Осврнувши се на питање хрватске мањине у Србији, Китаровић је рекла:

„Да, Хрвати имају представника у Скупштини Србије, али које је изабран као припадник странке, а не народа, што представља велику разлику од Хрватске где имате три гарантована заступника српске националне мањине, без обзира на број гласова“.

Китаровић је рекла и да односи са бившим председником Србије Томиславом Николићем нису били на очеиваном нивоу, а посебно му је замерила то што је, како је рекла, на састанку Брдо-Бриони у Сарајеву пред сведоцима изјавио да је западна граница Србије Вировитица-Карловац-Карлобаг.

„С неким ко не признаје БиХ и пола Хрватске ја не могу разговарати“, рекла је Грабар Китаровиц.

Иначе, Китаровић је на аеродрому у Београду дочекала потпредседница Владе Србије и министрарка Зорана Михајловиц.

Када је Вучић преузео дужност председника Србије, Грабар Китаровић је изјавила да је у њему „напокон“ има правог саговорника за искрене и отворене разговоре.

„Сада смо председник Вучић и ја колеге и напокон имам правог саговорника за искрене и отворене разговоре. Не треба глумити пријатељство, него решавати отворена питања и градити односе корак по корак“, казала је председница у интервјуу за Нови лист.

Колинда: Да подвучемо црту, не да глумимо пријатељство

Београд — Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поновила је у Београду да не би требало глумити пријатељство између Србије и Хрватске.

„Још ће пуно воде проћи Дунавом и Савом пре него што будемо пријатељске државе. Међутим морамо бити прагматични и решавати отворена билатерална питања, али и питања која су тек пред нама“, рекла је председница Хрватске пред састанак са српским колегом Александром Вучићем.

Колинда Грабар Китаровић је у својој првој званичној посети Београду, као званица на инаугурацији председника Србије, рекла да је неопходно направити „чврсти искорак“.

„Морамо подвући црту под нашу прошлост, решити све што је болно, пре свега питања несталих и архива. Потребно је прагматично гледати у садашњост и у будућност“, рекла је она.

Шефови држава Хрватске и Србије су разговарали у четири ока, а српски председник је после састанка рекао да верује да се односи две државе и два народа могу „како-тако“ поправити до краја године.

Вучић је новинарима рекао да је са Грабар-Китаровић разговарао о конкретним проблемима, и да је веома задовољан састанком.

Додајући да ће ускоро отпутовати у Дубровник, Вучић је рекао да ће тамо наставити разговоре са хрватском председницом.

„И да не бисмо журили, није то једноставно, имамо много тога што оптерећује наше односе, али верујем да у наредних шест месеци, односно до краја године, можемо да достигнемо значајније резултате“, рекао је Вучић.