Прочитај ми чланак

УЖИВО Добри односи са Западом и искрено пријатељство с Русијом (фото, видео)

0

Председник Србије Александар Вучић поручио је у свом инаугурационом говору у Палати Србија да је данас време за мостове преко путева наше прошлости

Пожелевши добродошлицу пријатељима из иностранства, али пре свега грађанима Србије, Вучић је рекао да као добар домаћин мора да каже нешто о Србији, која је „земља добрих, храбрих, некада и претерано храбрих људи“ те закључивши да су људи управо оно што је у Србији најважније.


– Србија, у коју сте данас, дошли, престала је да се нада смрти и почела је да жели живот – оценио је Вучић поручивши:

– Ми смо та генерација која је схватила да не постоји проблем, већ да морамо да пронађемо решење, генерација смо којој није преостало ништа друго, него да престане да ратује и када не мора, и да почне да учи да ради.

Вучић је потом додао:

– Видели сте све наше експонате, нашу историју, садашњост и део будућности, али, свега тога не би било без дивних људи наше лепе Србије. Људи са ових, балканских, простора, знају ту причу веома добро, јер нам је, у много чему заједничка. И знају да је Србија настала буквално из векова борбе, тешке борбе, и да то није мит, него пука чињеница – рекао је Вучић.

Он је додао да се на овом простору нове генерације „стварају из крви и из костију“ и да је балканским народима те историје и превише.

Како је оценио претерано смо гласни када причамо, али и застрашујуће тихи када ћутимо, волимо се и мрзимо истим интензитетом, често, како је рекао, не правећи никакву разлику и не знајући шта, у том тренутку, тачно радимо.

 

Председник је рекао да бисмо свима дали све, чак и када немамо ништа, али и да смо отворени према свету, а затворени, према себи.

– Прошли смо све, а да нисмо, још, стигли нигде. Често волимо да стојимо у месту, убеђени да се све баш око нас окреће, да знамо, о било чему, више него било ко други, али да љубоморно то одбијамо да примењујемо, или бар сами са собом да поделимо – рекао је Вучић.

Он је додао да сматрамо да смо најстарији, највиши, најлепши, најбољи, изабрани, посебни, јединствени „и да буквално ништа од тога немамо“.

– Можемо да померимо планине, али да се у свакој равници уплашимо и не мрдамо. Често нам је онај са другог краја света највећи пријатељ, а комшија, наш сусед, највећи непријатељ – рекао је Вучић.

Верујемо у небо, додао је, а не верујемо у себе и у сопствену земљу, и лакше за ту земљу умиремо, него што за њу живимо.

– Све заједно, има нас мало, зато што смо толико често хтели да будемо велики. Увек смо спремни да узмемо од других, не схватајући да откидамо, од себе. Своју несрећу волимо толико дубоко, да срећу, често не желимо ни да тражимо – рекао је Вучић.

Како је истакао митови су нам стварност, и то у толикој мери, да нам будућност изгледа као нешто сасвим непотребно, а „сутра“ нам је најстрашнија реч, јер бисмо, како је рекао, заувек живели у оном јуче, „пошто са оним данас, не знамо шта да радимо“.

Међутим, приметио је, „Србија, у коју сте данас, дошли, престала је да се нада смрти, и почела је да жели живот“.

– Србија, у којој сте дочекани раширених руку, и отвореног срца, не сања више о непријатељима, него ствара, на јави, пријатељства, а ми, које су створили ратови, желимо једну ствар више од свега – мир – поручио је Вучић.

– Мир са собом, и мир са свима другима. И разговор са собом, баш као и разговор са свима другима, рекао је преседник додајући да више нема тема о којима не желимо да причамо. И нема провалије, према другима, коју нисмо спремни да премостимо – подвукао је Вучић.

– А та реч, провалија, запамтите, то јесте кључна реч историје ових простора, зато што је Балкан пун провалија, које смо затрпавали сопственим костима, градећи на њима пусте, климаве снове. И пун је провалија, које смо пунили сопственом крвљу, утапајући у њој сваку наду – подсетио је Вучић.

И нисмо ми зидали зидове између кућа које смо створили, него између рупа, које смо ископали, колико за друге, толико и за себе,приметио је, али поруцио да је данас време, и ми то у Србији знамо, када зидови морају да падну, а рупе, и јаме, да постану темељи.

– Данас је време за мостове преко дубоких провалија наше прошлости“, поручио је, те додао:
– Време за путеве, оне путеве којима се напушта, заувек, несрећно и распарчано јуче, и којима се иде у заједничко сутра.

– Зато, данас, како је приметио, ова Србија, наша Србија, нема пречи задатак него да подели, са комшијама, суседима, то убеђење, ту веру, да никоме од нас не може да буде добро, ако је оном другоме лоше.
– „Да не можемо ништа да имамо, ако сви други немају, и да нема среће ни у чијој несрећи.

Председник Србије приметио је да нема среће, ни у чијој несрећи.

– Зато, желим да кажем свим нашим комшијама на Западном Балкану, из којег, из мени непознатог разлога сви покушавамо да побегнемео, стидећи се, неретко, и себе и других, да ће Србија покушавати са вама да гради мостове пријатељства и нову снагу и Европе и света – нагласио је Вучић.

Како је рекао, сами, ма колико јаки, ту снагу немамо, а заједно можемо и више и јаче.

– Да, ми Срби и ви Хрвати, Бошњаци,Црногорци, Албанци и Македонци, заједно можемо планине да померамо, не правећи никакве нове Југославије, али радећи заједно и борећи се заједно за боље сутра наших сиромашних грађана. Да, успели смо са нашим мађарским пријатељима да направимо најбоље односе, да границу обезбеђујемо заједно са аустријским полицајцима. И није то довољно – додао је.

У том смислу Вучић је рекао и да није довољно то што нам је раст економски просечно већи од земаља ЕУ, јер нам је заостајање веће од тога.

Навео је да смо ми у Србији уредили јавне финансије, да имамо суфицит у буџету, „али сиромашни у нашој земљи и даље су сиромашни и мораћемо да радимо више да би обичан народ, обични људи били много задовољнији“.

– А, ни толики напредак, нити било какав напредак не можемо да направимо, ако не обезбедимо мир и стабилност. То су магичне и најважније речи за све нас – поручио је шеф државе.

Он је упозорио и да смо наслоњени једни на друге, толико, да ко год да изгуби тло под ногама, сви ћемо пасти.

Према његовим речима та провалија, у коју би нас тај пад одвео, нема више краја.

Вучић је рекао да смо тога свесни ми, у Србији и да знамо да морамо да делимо, са окружењем, стубове којима се подупире заједничка будућност, као и да немамо више око чега да се отимамо, а да, опет сви, све и не изгубимо и да притом, не изгубимо и будућност.

– Пошто она уопште нема намеру да чека на наше расправе. Од оних мање важних, попут, чији је Тесла, до оних горких, вишедеценијских и вишевековних пребацивања одговорности за сукобе из прошлости. И при томе, не бежимо од истине, истина је лековита за свакога, али и Тесла, наш Србин не припада само нама – подвукао је.

Како је рекао он припада и Америци чије је држављанство узео, али и свима другима на Балкану који његовим делом могу да се поносе. Из истог разлога и са истим правом као што ми то чинимо.

Тесла је одавно отишао, рекао је и подвукао да постоји данас као величанствено име у историји читавог света, и можда још важније, као огромна компанија која прави електричне аутомобиле, планира путовања у свемир, и изводи прве пробе возова, који треба да се крећу суперсоничним брзинама.

– И ти возови, сутра неће свраћати ни у Србију, ни у Хрватску, ни у Македноји, Црну Гору, Босну, Албанију, ако им не дамо простор за то, и ако провалије остану између нас – рекао је.

Нећемо провалије у односима са великим силама, поручио је Вучић и нагласио:

– Они нека играју своје игре, ми простора за игре немамо. Налазимо се, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштву уређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценија проблема, укључујући и добре односе са САД.

Како је рекао истовремено се поносимо чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ већ и земља са којом јачамо билатералне односе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свету имају другачије ставове.

Отворили смо за Србију и нове могућности у стварању одличних односа са Кином, али и многим другим земљама света које смо у претходних тридесетак година готово заборавили.

– И ни то није довољно, ако нас, због ситуације у региону, сви возови буду заобилазили – упозорио је.

– Заобићи ће нас, ако не схватимо да нам је историја заједничка, у својим посебностима, и да свако велико име, попут Теслиног, мора само да нам буде веза, да нас спаја, и помогне нам да, убрзано почнемо, на тим величинама, које су рођене у тој чудној мешавини, да градимо, путеве и пруге, које све нас воде у будућност – додао је и поручио свима да не брину јер у тој будућности, нико од нас неће изгубити на свом идентитету.

Предрасуде путују тешким и спорим путевима, пошто нигде и не журе, казао је.

„Срби као народ, морају да изаберу брзи колосек. И ми у Србији и наш народ у Републици Српској и у целом региону“ рекао је председник Србије.

– Зато, и то још о нама треба да вам кажем, што смо земља, и народ, за које је, неко време, време било заустављено. Ми никада, и нигде, нисмо закаснили. Нећемо ни у будућност – рекао је Вучић.

– Србија је данас ваша кућа и срдачно вас поздравља. Живела Србија – завршио је обраћање председник Србије.

– Србија ће покушавати да гради мостове пријатељства. Сами ту снагу немамо, али заједно можемо планине да померамо – рекао је Вучић.

Свечана инаугурације председника Србије Александра Вучића, којој присуствује више од 60 високих званичника и 5.000 гостију и коју прати више од 400 новинарских екипа, биће одржана у Палати Србија…

20.06 – Интинирана је химна Србије ‘Боже правде’, а председник Србије Александар Вучић потом ће одржати инаугурациони говор.

19.58 – Фоторепортери су направили и фотографију председника Вучића, његове супруге Тамаре са свим лидерима који приствују инаугурацији.

19.58 – Председник Вучић фотографисао се са лидерима региона на инаугурацији у Палати Србија.

19.49 – Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић честитала је председнику Вучићу и истакла да се нада изградњи бољих односа између две земље.

Она је и донела поклон Тамари Вучић, али није познато шта је у питању.


19.34 – Орбан: Дошли смо да честитамо, Вучићу не требају савети!

Премијер Мађарске Виктор Орбан кратко је прокоментарисао за РТС да новоизабраном председнику Србије Александру Вучићу нису потребни савети.

Мађарски лидер је истакао и да је у Београду не због посла већ да би изразио поштовање мађарског народа, али и своје лично новом првом човеку Србије.

– Причали смо само неформално. Дошао сам из Брисела и рекао сам Вучићу шта смо причали, највише о мигрантским питањима, што је релевантно за овај регион – рекао је Орбан.

19.31 – Дмитри Рогозин честитао је председнику Србије Александру Вучићу ступање на нову дужност.

19.27 – Вучићу и његовој супрузи ступање на дужност честитао је и бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

Такође, честитао је и Јоханес Хан.

19.10 – Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји честитао је председнику Србије Александру Вучићу ступање на дужност.

19.09 – Премијер Мађарске Виктор Орбан стигао је у Палату Србија и честитао председнику Србије Александру Вучићу.

19.06 – Дачић: Очекујем добру сарадњу председника и владе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се „добро зна ко је политички победник избора“ и да мисли да ће председник Србије Александар Вучић и будућа Влада Србије добро сарађивати.

Он је рекао да експерти у Влади Србије, медју којима је била и садашња мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић, не раде мимо консултација са странкама које су победиле на изборима.

– Шта сад мисле, да ће експерти да воде засебну политику, без консултације са странком која је освојила власт. Тога нема нигде, па ни у Србији – рекао је Дачић.

19.03 – Николић: Нека Вучић буде бољи председник од мене

Бивши председник Србије Томислав Николић пожелео је Александру Вучићу да буде бољи предсендик од њега.

Николић је за РТС рекао да је велика одговорност бити на челу једне државе.

18.38 – Председнику Александру Вучићу честитали су патријарх српски Иринеј и бивши председник Томислав Николић.

18.36 – Министар спопљних послова Ивица Дачић честитао је новом председнику Александру Вучићу и његовој супрузи.

18.34 – И председник Републике Српске Милорад Додик Честитао је Вучићу .

18.33 – Новоизабрани председник Србије Александар Вучић са супругом почео је да прима високе званице из земље и света.

Због великог броја званица на том списку није извесно када ће се све то завршити, а планирано је да у 19.30 буде организовано заједничко фотографисање.

18.04 – Према расположивим информацијама, за сада је већ око 4.000 званица стигло у Палату Србија.

17.49 – Како су забележили репортери Информера испред Палате Србија, међу гостима који су већ стигли су и председник кошаркашког клуба Црвена Звезда Небојша Човић и тренер Дејан Радоњић.
Међу онима који су већ стигли су и селектор Србије Славољуб Муслин, бивши репрезентативци Младен Крстајић и Горан Буњевчевић.

Такође, стигли су и председници појединих општина, као и представници домаћих и страних компанија, бројне јавне личности, уметници, глумци…

17.40 – Први гости већ су почели да пристижу у Палату Србија.

17.34 – У Палати Србије у току су последње припреме за свечану инаугурацију председника Србије Александра Вучића.

Свечаности присуствују званичници из региона али и из целог света.

Претходно је председник Вучић имао низ билатералних састанака између осталих и са Дмитријем Рогозином, Јоханесом Ханом, Борутом Пахором, Колиндом Грабар Китаровић и бројним другим лидерима из целог света.

16:22
Изетбеговић у Београду клањао џуму намаз

screenshot

 

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Београду, где је дошао да би присуствовао свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића, да се радо одазвао овом позиву. Изетбеговић је по доласку у Београд клањао џуму намаз, молитва муслимана петком, у Бајракли џамији. 

Он је уочи билатералног сусерета са председником Србије казао да је његова порука подршке београдским и муслиманима у Србији, „да се иде у џамију, да се чува своја традиција, да се брани наше право, наш идентитет на наша вера“. „О томе ћемо данас и разговарати са Вучићем. Мислим да треба са лепих речи прећи на нека лепа дела. Муслимана у Србији има доста и они заслужују да са грађевинским дозволама изграде неке џамије да нам се не би десило оно што се десило у Земун Пољу почетком рамазана“, рекао је Изетбеговић.

Као кључни проблем између двеју држава, Изетбеговић је навео „негирање геноцида у БиХ, негирање идентитета Бошњака у БиХ као и подршка људима који одликују ратне злочинце“.

screenshot

16:04
Представници БиХ код Вучића

На састанак код председника Вучића дошли су и чланови Председништва БиХ Младен Иванић и Бакир Изетбеговић. Хрватски члан Председништва доћи ће на свечаност поводом инаугурације.

15:59
Вучић завршио билатералу сусретом са Ханом

Председник Србије Александар Вучић састао се данас и са комесаром за суседску политику и проширење ЕУ Јоханесом Ханом и то уједно последњи билатерални сусрет уочи вечерашње свечаности поводом преузимања председничке дужности.
 
15:45
Вучић од Колинде добио чоколадицу

Председник Србије Александар Вучић данас је од председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић на поклон добио бомбоњере и чоколаде произведене у тој земљи.

„Са одушевљењем сам (поклон) прихватио“ рекао је Вучић новинарима у вили Мир након састанка са председницом Хрватске која је дошла на свечани пријем поводом његове инаугурације.

Својевремено се у Хрватској направио „случај“ када је Грабар Китаровић деци из Дубровника поделила цоколадице пореклом из Србије, због цецга се она касније извинила родитељима те деце.

Нешто после тога, тада премијер, Вучић је хрватском колеги Андреју Пленковићу поклонио чоколаду „Галеб“, произведену у Србији, током обиласка штанда на којем су, у оквиру Међународног сајма привреде у Мостару, представљене српске компаније.

15:38
Вучић најавио да долази у Дубровник

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након састанка са хрватском колегиницом Колиндом Грабар-Китаровић, да верује да се односи две државе и два народа могу „како-тако“ поправити до краја године. Вучић је новинарима рекао да је са Грабар-Китаровић разговарао о конкретним проблемима, и да је веома задовољан састанком. Додајући да ће ускоро отпутовати у Дубровник, Вучић је рекао да ће тамо наставити разговоре са хрватском председницом. „И да не бисмо журили, није то једноставно, имамо много тога што оптерећује наше односе, али верујем да у наредних шест месеци, односно до краја године, можемо да достигнемо значајније резултате, који би значили и Србима у Хрватској, Хрватима у Србији, који би значили какво-такво поправљање билатералних односа између Србије и Хрватске, али и у целини, између Срба и Хрвата”, рекао је Вучић кратко новинарима након састанка.

15:37
Вучић сутра наставља билатералне састанке

Председник Србије Александар Вучић наставиће билатералне састанке и сутра. Вучић ће се прво састати специјалним изаслаником Владе СР Немачке и бившим канцеларом те земље Герхардом Шредером, затим са председником Велике народне скупштине Турске Исмаилом Кахраманом, као и са председником Македоније Ђорђом Ивановим. Након тога Вучић ће разговарати и са генералним секретаром Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) Јуријем Хачутаровим, председником Посланичког дома Краљевине Мароко Хабибом ел Малкијем, председником Црне Горе Филипом Вујановићем и замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојтом Брајаном Јием.

15:03
НАТО поштује војну неутралност Србије

Председник Србије Александар Вучић истакао је у разговору са заменицом генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер да веома цени одлуку да тај војни савез на високом нивоу буде представљен на свечаном пријему поводом инаугурације, саопштено је из Председништва.
Даље

14:52
Вучић се састао са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

14:22
Вучић: Хвала Палестини

Председник Србије Александар Вучић је у разговору са саветником председника Палестине за међународна питања Раухијем Фатухом изразио интерес за јачање политичког дијалога, као и за унапређење економске сарадње која је тренутно, како је оцењено, занемарљива, саопштено је из Председништва.

Како се наводи, председник Вучић захвалио је на палестинском ставу о непризнавању једнострано проглашене независности такозваног Косова и поштовању међународно признатих граница Србије.

Он је изразио опредељење да се настави сарадња Србије и Палестине на плану мултилатералне дипломатије – у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама.

Палестински званичник захвалио је на односу Србије према Палестини.

Остатак текста и сваку наредну информацију око инаугурације погледајте овде https://rs.sputniknews.com/politika/201706231111665729-vucic-inauguracija/