Прочитај ми чланак

СТРОГА ПРАВИЛА ПРОТОКОЛА: Нема деколтеа, ђускања, нити љубљења председника

0

Све је спремно за инаугурацију новоизабраног председника Александра Вучића која ће бити одржана данас у Палати "Србија" и којој ће присуствовати око 5.000 људи. Моћи ће да му честитају искључиво државници, а свако ко не буде поштовао правила облачења, неће моћи да уђе.

Како наводи један наш високо позициониран дипломата, очекивано је да неће свих 5.000 званица моћи да честитају председнику. Та част ће припасти само државницима, док „остали треба да буду почаствовани јер су позвани“. Правило је да се са председником рукује и не задржава у разговору дуже од десетак секунди. Пољупци и загрљаји обично нису део дипломатског протокола.

Кретање на пријему

Како 5.000 гостију неће моћи да стане у једну салу, планирано је да они „циркулишу“ кроз неколико салона и холове. Свака сала ће бити декорисана другачије, инспирисана одређеним делом Србије, па ће се сходно томе и служити традиционална јела специфична за то поднебље.

Облачење

Према строгом дрес-коду, жене могу да обуку коктел елегантне хаљине, које ће бити пристојне дужине (испод колена) и које не би требало да претерано истичу деколте. Мушкарци ће моћи да носе искључиво црна или тамна одела, тако да бела, светло сива и беж нису пожељна на инаугурацији.

Да ли је дозвољен плес

На инаугурацији је најављен наступ трубача Дејана Петровића, али упркос томе неће се сматрати примереним ако неко од званица почне да „ђуска“, али и да претерује у алкохолу.

У холовима и салама ће се налазити уметничке поставке неколико музеја. Једна од њих је изложба 17 римских императора рођених на тлу Србије која је обишла читав свет и сместила се у „Палату Србија“ поводом свечаног пријема председника Србије Александра Вучића. Она ће се налазити у Источном холу, док ће се у Салону Србија налазити плашт кнеза Лазара.

То је део одоре коју је кнез Лазар носио у Косовском боју и у њему погинуо, а једна од најзначајнијих историјских ствари које Србија има, с обзиром на чињеницу да је текстил веома тешко очувати.