Прочитај ми чланак

НИКОЛИЋ РОГОЗИНУ Нисам председник па могу отворено РОГОЗИН Нисмо злопамтила, али

0

Бивши председник Томислав Николић рекао је у разговору са Дмитријим Рогозином да је приоритет Србије "пријатељство са Русијом уз поштовање за остале земље".

Николић, који је на челу Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, састао се са потпредседником руске владе и рекао му да то може „отворено да каже“.

„Више нисам председник и сада могу слободно да кажем – ми смо своје приоритете одавно дефинисали – то је пријатељство са Русијом уз поштовање осталих нација“, рекао је он.

Николић је био председник Србије од 2012. до 2017. године, а током мандата је без много срквиања био наклоњенији Русији него западним силама.

Потпредседник руске владе Димитриј Рогозин изјавио да ће на крају Србија, која није „падала“ на уцене и претње, испасти у праву што није увела санкције Русији.

Он је, после разговора са председником Србије Александром Вучићем, на чију је свечану инаугурацију дошао, изјавио и да се у Бриселу и Вашингтону већ констатује да санкције нису постигле никакав ефекат.

„Нисмо злопамтила али смо доброг памћења. Јако ценимо ту чврсту позицију Србије која се пре свега води вољом и жељом српског народа и тардиционално блиских односа две земље. Ми то ценимо и имамо на уму као основу за даљи развој тесних политичких и економских односа“, објаснио је Рогозин у изјави за ТВ Пинк.

Истакао је да је председник Руске Федерације Владимир Путин одлучио да пошаље делегацију на чијем је челу он, потпредседник Владе, на свечаност поводом инаугурације председника Србије, јер је са руске стране на челу мешовите комисије.

Додао је да Русија и не би смела да има представника на нижем нивоу посебно ако се узму у обзир лични односи Путина и Вучића, али и односа две земље.

„Последњих година рад владе Србије, под Вучићем, био је усмерен на максимални бољитак односа са Русијом. Резултат тога је повећање робне размене и извоза пољопривредних добара за 20 одсто, као и повећања у туризму. То су све заслуге председника Вучића“, подвукао је Рогозин.

Он је истакао да се сва питања између две земље решавају у оквиру посебне групе која се бави стратешким питањима, а покривене су све теме.

Пренео је да је информисао Вучића и решењима које је донела Русија везано за војно-техничку сарадњу, као и да се Русија спрема за обележавање 75-те годишњице Стаљинградске битке. Изразио је наду да ће у току следеће године Вучић успети да посети Волгоград.

„Добили смо предлог српског руководства да се обележи јубилеј ослобођења Београда заједно са председником Путином што говори о високом односу наших земаља и да никада не заборављамо подвиге наших предака. Срби и Руси никада нису хтели да се предају без борбе“, нагласио је Рогозин.

„Желимо новом председнику Србије среће и успеха на тешкој дужности вођења српског брода кроз бурно море балканске и европске политике. Веома ценимо независност Србије, као и њене избалансиране односе са ЕУ и Русијом“, закључио је он.