Прочитај ми чланак

ЛШ – УЕФА направила вечну листу, Звезда и Партизан међу 40 најбољих!

0

Када се ради о учешћу у најјачем такмичењу клубова у Европи, звало се оно Куп европских шампиона или Лига шампиона, српски клубови су високо котирани.

Када погледамо актуелне листе клупских коефицијената, српски клубови се нису прославили у претходних пет година, колико се рачунају резултати.

Ипак, гледајући свеукупне резултате у историји, Партизан и Црвена звезда су сасвим солидно пласирани.

УЕФА је данас објавила листу најбољих клубова у историји Купа европских шампиона/Лиге шампиона, а међу 40 најбољих су и два наша клуба, Црвена звезда и Партизан.

Најбољи је Реал Мадрид, они имају 12 шампионских титула, 245 победа, 93 пораза и 72 нерешене утакмице. Имају и највећу гол разлику, +467. Следе га Бајерн и Барселона, па Манчестер јунајтед, ако гледамо број победа, а тек онда је Милан који има 7 титула шампиона Европе.

Динамо Кијев је високо пласиран, на 11. месту, што упада у очи просечног фудбалског познаваоца имајући у виду да никада нису освојили титулу, док је један Ајакс који је 4 пута освајао титулу иза њих.

Црвена звезда је на 27. месту, има 57 победа, 20 нерешених и 35 пораза, имају гол разлику +79. Партизан је на 38. месту са 40 победа, 20 нерешених и 39 пораза уз позитивну гол разлику +28.

На листи је и Војводина која је на 188. месту са 9 одиграних мечева у најјачем такмичењу, имају 5 победа, нерешен меч и 3 пораза.

Комплетну листу погледајте ОВДЕ.

На истом линку можете пронаћи и листу фудбалера који су забележили највише наступа у овим такмичењима, Касиљас је први, следе Ћави, Гигс и Раул, а онда Кристијано Роналдо. Од Срба, Дејан Станковић је са 93 меча у Лиги шампиона у горњем дому, следећи је Саша Илић са 66.