Прочитај ми чланак

ЕУ: Још санкција Русији… Имамо 17 тенкова, СAД само један

0

Председник Европског савета Доналд Туск каже да су лидери ЕУ потпуно спремни да одбране свој народ од тероризма.

Он је на самиту у Бриселу најавио нове мере које ће ЕУ усвојити у циљу борбе против терориста и терористичког пропагандног материјала који се појављује на интернету.

„Потпуно смо спремни да одбранимо наш народ и у том циљу направићемо даље кораке када су у питању они који се боре на страни терориста. До краја године ћемо завршити нови гранични информативни систем, а од компанија које се баве социјалним медијима захтеваћемо да учине све како би ограничили ширење пропагандног терористичког материјала на интернету“, поручио је Туск после завршетка првог дела разговора на самиту лидера ЕУ који се одржава у Бриселу.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер нагласио је да су ЕУ лидери размотрили побољшање војне сарадње унутар ЕУ и подржали предлог Комисије о формирању Европског одбрамбеног фонда.

„Овај предлог је неопходан. Ми у ЕУ имао 178 врста оружаних система док СAД имају 30. Ми имао 17 врста тенкова, а СAД само један. Истовремено ми трошимо половину војног буџета који је на располагању СAД, али је наша ефикасност тек 15 процената. Има места за побољшање и то смо закључили данас. Оно што је започето 1954. године и што није помињано до пре две године дешава се сад“, закључио је Јункер.

ЕУ је почетком године најавила да намерава да до 2025. године побољша своје одбрамбене способности. У том цилљу Европска комисија у јуну је предложила три сценарија развоја одбрамбене политике ЕУ и покренула Европски одбрамбени фонд како би помогла земљама чланицама да ефикасније користе новац намењен за одбрану, али и побољшла њихову међусобну сарадњу у овој области.

Планирано је да до 2020. године Комисија издвоји 590 милиона евра за овај фонд, а да се од 2020. године за овај фонд годишње издваја 1,5 миљарди евра.

Председник Европског савета Доналд Туска највио је да ће лидери ЕУ током вечери још разговараи о геополитичкој ситуацији око Европе.

Он ће их обавестити о разговорима које је имао са америчким председником Доналдом Трампом и председником Турске Ердоганом.

Истовремено, лидери ЕУ су се договорили да на још шест месеци продуже економске санкције према Русији.

„Договорено је. Европска унија ће продужити економске санкције против Русије због недостатка примене Минског споразума“, поручио је са састанка Туск.

Он је претходно најавио да ће после разговора о ситуацији у Украјини и извештаја немачке канцеларке Aнгеле Меркел и француског председника Емануела Макрона о примени Минског споразума доћи до продужетка санкција.

ЕУ је увела економске снакције против Русије 31. јула 2014. године као одговор на активности Русије на дестабилизацији прилика у Украјини. Иницијално је било планирано да ове мере трају годину дана.

Оне су појачане у септембру 2014. године, а циљано су усмерене на руски сектор финансија, енергетике и одбране.

У марту 2015. године Европски савет је продужио трајање сакција и условио их применом споразума из Минска, који је требало да ступи на снагу 31. децембра 2015. године.

Како овај споразум није у потпуности примењен санкције према Русији су у међувремену три пута продужаване на по шест месеци.

Туска су новинари још једном упитали у Бриселу за његову изјаву о могућем останку Велике Британије у ЕУ приликом које је раније данас цитирао песму Џона Ленона „Имагине“.

„Ја још имам снове, а политика без снова је ноћна мора“, остао је доследан Туск нагласивши да је у политици све могуће, али да је одлука о повлачењу Брегзита и останак Велике Британије у ЕУ одлука Британије и њених грађана.

Истовремено, председник Европског савета Жан Клод Јункер је кратко поручио да он „нема илузија, јер не жели да их изгуби“.

Самит европских лидера наставља се и сутра када ће теме разговра бити миграције, економија и трговина.