Прочитај ми чланак

ЏИХАДИСТИ СЕ ЛЕЧЕ У САРАЈЕВУ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ Чим се опораве, врате их да убијају!

0

Врате се у БиХ, опораве, па опет врате на ратишта

Рањени џихадисти, повратници са сиријског ратишта, у већини случајева несметано се лече у здравственим установама у Федерацији БиХ, и то о трошку тамошњих грађана.

 

Извори блиски безбедносним структурама у БиХ наводе да је до сада око 40 рањеника са сиријској ратишта лечено у болницама у Сарајеву, Фојници, Зеници и Травнику, а да је притом ретко којег посетио и испитао неко од истражилаца БиХ.

Стручњак за безбедност Џавед Галијашевић оцењује, за Блиц, да је однос безбедносних агенција у БиХ према рањеницима и повратницима са страних ратишта крајње неозбиљан и деструктиван, због чега је готово постала пракса да такве особе по збрињавању и лечењу у неким од федералних здравствених установа безбрижно враћају на ратишта.

Посебно је, каже, интересантна чињеница како те особе успеју рањене да пређу толико граница и без проблема уђу у БиХ, где им се пружа медицинска помоћ.

– Све се то ради уз знање и манипулацију државе. Када су, рецимо, СИПА или ОБА прегледале болничке евиденције о доласку рањеника иако су медији објављивали и имали информације да се у датом моменту налази десетак лица са сиријског ратишта на лечењу? Нико није предузео никакву меру, што значи да је то нешто о чему учествују велики болнички центри, односно држава, и то уз сазнање безбедносних агенција – каже Галијашевић.

Колико држава озбиљно приступа овом проблему, каже Галијашевић, говори податак да од 320 бораца из БиХ, за само њих 17 је расписана црвена потерница. Уз то, на потерницама се манипулише квалификацијом кривичног дела.

– Имамо најновији пример Бегзада Спахића, који је ухапшен у Турској због сумње да је планирао самоубилачки напад. Он није квалификован као терориста него као лице које је учествовало у незаконитом промету наркотика. Таква правна квалификација на граничним прелазима не значи ништа. Међутим, када ви некога квалификујете као терористу, онда постоји другачија процедура и однос на граничним прелазима према тим особама – закључује Галијашевић, а пише Блиц.