Прочитај ми чланак

БЕЗДУШНО Труднице трн у оку послодавцима у РС

0

Жене у Српској које имају уговор на одређено време, у случају да затрудне, у већини случајева остају без посла.

Дискриминација жена у РС почиње од самог тражења посла, када их поједини послодавци питају да ли планирају да рађају децу и када на основу тога доносе одлуку о запошљавању.

У случају да у року док им траје уговор на одређено време затрудне – послодавци им једноставно не продуже уговор. Тиме нису прекршили закон, а трудница завршава на улици.

– Годину и по дана сам радила на одређено време у једној агенцији у Бањалуци. Још ми је требало пола године да стекнем право на стални посао. У међувремену сам затруднила. Када је послодавац сазнао, позвао ме и рекао ми да му је стварно жао, али да ме не може задржати на послу – каже Бањалучанка В.Ф, која је у седмом месецу трудноће изложена додатном стресу.

У оваквим случајевима жене не желе да пријаве послодавца, јер се надају да ће након неког времена опет имати отворена врата у истој фирми – свесне да неће бити лако наћи посао.

У Савезу синдиката РС кажу да овај случај није усамљен. Лане им се обратило 16 трудница, које су у високој трудноћи добиле отказе.

– Радничка права трудница су угрожена, а управо преко уговора на одређено, који се може потписивати до две године, послодавци не сносе последице – истиче Горан Станковић, правник у Савезу синдиката.

Дешавало се да труднице добију отказ и када имају уговор на неодређено.

– У таквим случајевима послодавци их терају да потпишу споразумни прекид, оптуже их да су учиниле тежу повреду радне обавезе и слично – наводи Станковић.

Он истиче да се будуће мајке ретко одлуче да терају правду.

– Пре свега зато што се надају да ће евентуално опет морати да закуцају на врата тог послодавца, а друго – зато што ако туже послодавца и добију спор па се врате на посао, они ће тражити прву прилику да их опет отпусте – истиче Станковић.

По Закону о раду послодавац не може одбити да прими у радни однос жену због тога што је трудна, нити јој може отказати уговор о раду због трудноће или због тога што жена користи породиљско одсуство.

– У првих пет месеци ове године смо у редовним контролама по основу уговора о раду контролисали поштовање радних права за 70 трудница или породиља – каже Чедо Рисовић, главни инспектор рада, не прецизирајући какви су резултати контроле ни шта су предузели.

Послодавци, с друге стране, имају своје муке. Кажу да је држава превише социјалних обавеза пребацила на њих.

– Држава нам рефундира нето, а не бруто износ за плате породиља. Такође, све више жена, поред породиљског одсуства, узимају трудничко боловање ради чувања трудноће, па су одсутне скоро две године – каже Саша Тривић, потпредседник Уније удружења послодаваца.

Додаје да рефундације плата за време породиљског одсуства, које плаћа Фонд за дечију заштиту, редовно уплаћују, али им касне уплате од Фонда здравственог осиграња за трудничка боловања.

Казне за отказ трудници

У инспекцији рада тврде да се у протеклих неколико година значајно смањио број жалби породиља и трудница.

– То је највероватније из разлога јер су се раднице боље информисале о правима која имају – сматра Чедо Рисовић, главни републички инспектор рада.

Закон о раду предвиђа казну од 5.000 КМ до 20.000 КМ ако послодавац не омогући запосленој жени да користи права у вези са трудноћом, порођајем и материнством.

Остали смо ускраћени за информацију да ли је и колико послодаваца у РС кажњено због тога.