Прочитај ми чланак

ЗАШТО РУСИ У КОЛА УГРАЂУЈУ КАМЕРЕ: Заштита од превараната и саобраћајне полиције

0

Смешне сцене у саобраћају, лоши возачи, бесни мотоциклисти, бејзбол палице, секире, дивље животиње које као да су пале с неба... Све то и још више од тога снимају "видеорегистратори" у Русији!

Метеорит који је „запалио“ небо изнад руског града Чељабинска 15. фебруара 2013. приказали су одмах на свим телевизијама света из свих могућих ракурса захваљујући видеорегистраторима у аутомобилима.

Тада је свет можда и први пут обратио пажњу на руску „љубав“ према камерама у возилима, а неки су претпоставили да је руски возач по закону обавезан да снима све пред собом.

Таква обавеза не постоји, а видеорегистратори су заиста веома популарни у Русији.

Потражите на Јутјубу-у „руске камере“ или „руске возаче“ и појавиће се неки луди и чудни снимци. На пример, криминалац бежи из „марице“ када се она зауставља на семафору. Други видео снимак приказује муњевиту полицијску потеру. Претражите поновно и наћи ћете безброј аутомобилских несрећа, експлозија, па чак и дивље животиње које се изненада појављују на путу.

Интернет корисници који гледају ове компилације често су прилично запрепаштени, па пишу: „У Русији већина возача вози као да су бесмртни“, „Руски снимци с пута су бољи од Холивуда“. Понекад пореде руске путеве са видео играма, посебно када се ради о свађама између возача.

Ипак, то не значи да се на руским путевима све врти око насиља и беса.

Постоје и друге компилације које обухватају позитивне тренутке снимљене камерама: мотоциклисти помажу старијим људима да пређу улицу, аутомобилисти се заустављају пред мачкама и псима, возачи помажу једни другима у тешким ситуацијама. „Сигуран сам да постоји више пажљивих и поштених возача од оних лудих“, рекао је за „Руску реч“ Андреј (50), власник аутомобила и видеорегистратора.


Главни разлог за камере у возилима у Русији је избегавање погрешних интерпретација догађаја. Ако имате камеру, све што се догађа испред аутомобила је забележено, и немогуће је преварити саобраћајну полицију.

Чврсти докази су битни јер понекад преваранти покушавају да извуку новац од возача. На пример, пешак може да се ради зараде „баци под аутомобил“, као на снимку доле. А неки возачи воле нагло кочење и изазивање удеса, поново због осигурања. Да би се доказало да удеса није било довољан је снимак, посебно када нема сведока.

„У аутомобил можете ући без панталона, али никад немојте без камере“, рекао је Алексеј Дозоров, борац за права мотоциклиста, за Радио Слободу, присећајући се бројних ситуација у којима му је камера у возилу уштедела пуно новаца.