Прочитај ми чланак

ВОЈА И БОШКО УРУЧИЛИ „КОРПУ“ ВУЧИЋУ, Чанак и Чеда нису!

0

Чедомир Јовановић и Ненад Чанак једини ће од лидера опозиционих странака сигурно прихватити позив Александра Вучића и појавити се на његовој свечаној инаугурацији. Остали представници опозиције тврде да нови председник и од овог догађаја прави фарсу, док посланицима Двери, како кажу у том покрету, позив није стигао.

Како нам је речено вечерас у кабинету Александра Вучића, позивница за посланички клуб Двери стигла је на писарницу, али није познато да ли је уручена.

Готово све парламентарне странке и покрети позване су да у петак присуствују инаугурацији новог шефа државе Александра Вучића. И док ће се сасвим сигурно партије владајуће коалиције одазвати позиву председника државе, из опозиције ће то учинити само ЛДП и ЛСВ.

Чедомир Јовановић, председник либерала, наводи за „Блиц“ да ће отићи на свечаност поводом Вучићевог ступања на дужност председника, зато што се „тиме показује поштовање према земљи“.

– Увек смо се тако понашали, од Коштунице, до Тадића и Николића. Сваки други гест би био знак наше незрелости, а не мера наше опозиционе снаге – објашањава Јовановић.

Да ће ићи на инаугурацију потврдио је и Ненад Чанак, лидер ЛСВ.

– Добио сам позив као и сви посланици. Пристојност ми налаже да одем – кратко за „Блиц“ каже Чанак.

Позив за ову свечаност ипак није стигао свим посланицима. Како наводе у покрету Двери, коверте и мејлови са позивима стигли су свим посланичким клубовима осим њиховом.

– И да смо га добили, не бисмо се одазвали. Нећемо свакако присуствовати инаугурацији, као што нисмо ишли ни на консултације. Све то је једна велика фарса у режији диктатора – наводе за „Блиц“ у покрету Двери.

Одлуку о одласку на инаугурацију ускоро ће донети и посланички клуб ДС, али ће она највероватније бити негативна. Драган Шутановац, председник демократа, наводи да су посланици те странке добили позив, али да он није.

– Ако је позван Герхард Шредер, бивши председник једне немачке странке, ред је да се зову и лидери српских партија, независно од тога да ли су посланици у парламенту. Ја свакако не бих ни ишао, јер је потпуно бесмислено да се већ месец дана слави Вучићева победа. Видимо да нови председник Француске Емануел Макрон увелико ради и враћа идентитет Француској, а Вучић се бави својом странком и по други пут организује инаугурацију – каже Шутановац за „Блиц“.

Ни чланови покрета Доста је било неће ићи на свечаност поводом ступања на дужност новог председника. Душан Павловић, потпредседник ДЈБ, каже да му је све то смешно.

– Председник је почео свој мандат тако што крши Устав, а сад ми треба да дамо амин свему томе – истиче за „Блиц“ Павловић.

Ни посланици СДС неће доћи на инаугурацију новог председника. Марко Ђуршић, функционер те партије, каже да му не пада на памет.

– Не видим уставни, законски, животни, друштвени или било какав други повод да се појавимо тамо. Широм Србије влада беда, а он даје паре за изградњу култа личности. Овако нешто се није допгађало још од Тита – наводи за „Блиц“ Ђуришић.

Партије и покрети које немају свој посланика у парламенту нису добиле позив за инаугурацију. Како нам је речено у Покрету слободних грађана, Саша Јанковић није позван на овај догађај.

Лидер СРС Војислав Шешељ каже да није проверавао да ли му је позив упућен али наводи да радикали неће ићи на ту свечаност и да су позвани.

Сматра да је дужност радикала била да присуствују заклетви коју је нови председник Србије положио у парламенту чиме је, наводи, и инаугурисан.

– Све друго је њихова прослава изборног успеха. Пошто смо ми поражени на изборима, ми не можемо са њима да славимо, ми тугујемо због пораза – рекао је Шешељ за Тањуг.

 

Шефица посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић, међутим, тврди да није добила позив за свечаност, а и да јесте, каже да не би отишла.

– Нисам добила позив, али и да јесам, не бих отишла, није мој председник – рекла је Рашковић Ивић за Тањуг.

Палма долази да подржи Вучића

Упркос лошим односим са СНС, јер није подржао избор Ане Брнабић за мандатара, Драган Марковић Палма изјавио је да ће у петак доћи на свечаност, поручујући да ће наставити да га подржава.

– Ја сам свом снагом подржао председника Вучића, био на сваком митингу и говорио на четири скупа. И подржаваћу га и даље – рекао је Марковић.