Прочитај ми чланак

СВЕ ИМ СЕ МОЖЕ У ВУЧИЋЕВОЈ ДРЖАВИ: Нова геј офанзива!

0

У Србији се дефинитивно дешавају чудне ствари. Још док је у политичком ваздуху одзвањао фијук Вучићевог партијског бича којим је утеривао већину потребну да се за мандатара изгласа Ана Барнабић, (која убрзано постаје светска геј икона, ако не због мушког стила облачења и нове функције, а оно сигурно због богатства које само у некретнинама износи преко милион евра), а ехо његових медија нам и у мали мозак убацивао поруку да је геј-Хрватица на челу српске владе још један Вучићев потез за добробит наше деце, када су нас српски гејеви изненадили још једном добром, бољом, па и најбољом вешћу. За Србију! За будућност без прошлости! За Александра Вучића!

Стварно добра вест. Јеховини сведоци већ су је сигурно назвали „добра вест која усрећује“. А она укратко гласи – Србија ће ове године имати два прајда. Две параде срама. По први пут у историји! Ваљда нам је једна мало. Први ће бити одржан већ за два дана, 24.06.2017., а други уобичајено половином септембра.

Организатори ове јунске смотре дугиних боја су НВО „Егал“, некакав „Laud end Kvir“ и “Геј-лезбијски инфо центар”. Окупљање је најављено за 11 сати, у Пионирском парку, а шетња ће се завршити на Тргу Републике.(1)

С друге стране, Горан Милетић, директор за Европу међународне организације „Civil rajts difenders“, на фејсбук-налогу написао је да се „прајд“ 2017. одржава 17. септембра. Рекао је и да свако има право да организује скуп какав жели и да „скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса, што није ни лепо, ни морално, али је тако“.

На ово је реаговао један од организатора јунског „прајда“ Предраг Аздејковић, који га је питао колико имена има његова манифестација и додао да не могу сва бити његова.

И то ми је тај сукоб?! Како да не?! Искрено сумњам у ту представу, која много наликује Вучићевим мелодрамама.

Пре свега зато што је, у организационом смислу, јунска манифестација толико савршено и дискретно одрађена да нема говора да су је радили они који су је потписали, већ много већи професионалци. Они су, у пуној тишини, прибавили потребне полицијске дозволе, позвали госте из земље и иностранства, обезбедили представнике западних амбасада и државне званичке као учеснике (повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и заштитник грађана Милош Јанковић) па тек онда објавили скуп, пар дана пре његовог почетка, како евентуални противници не би стигли да се организују. Превише вешто и сложено да би било случајно.

На питање зашто Београд, ове године, има две параде, Анђела Чех из „Егала“ одговара да је јун месец парада поноса у целом свету, када се обележава „Стоунволска побуна“, од 28. јуна 1969, када су се припадници ЛГБТ и транс популације побунили против полицијске рације, у Гринич вилиџу. У јуну је и безбедносна ситуација релаксиранија. На сталној смо вези са полицијом и не очекујемо немире – каже Чех. (2)

Дакле, неко је о свему водио рачуна. Зато би било занимљиво чути одговор на питање – зашто су онда годинама упорно одржавали свој прајд средином септембра? Да би правили екцесе?! Или, има нешто друго?

У замену за одговор на ове моје дилеме, поклонио бих им свој одговор на “зашто Београд има две параде”– Зато што се гејевима све може у Вучићевој држави!

ПС – При томе, ни најмање их не занима што организација једног њиховог скупа државу кошта милион евра, само за полицију. И то када нема ексеца.

1. www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:671623-Gej-parada-razdora
2. исто