Прочитај ми чланак

СРБИНА СЛАВИ БРИТАНИЈА: Бранислав херој Лондона!

0

Бранислав Лукић, Србин родом из Борова у Хрватској, херој је Британије, јер је спасавао људе из Гренфела, солитера који је изгорео до темеља, а у коме је живот изгубило 79 људи

Лондон још оплакује жртве које су трагично изгубиле живот у једном од највећих пожара последњих година у Великој Британији, али међу тужним причама настала је и једна херојска.

Бранислав Лукић, који последњих година свој гастарбајтерски хлеб зарађује у Лондону, живео је на 11. спрату кобне зграде, када је у његову собу, око један сат после поноћи упао цимер и рекао му шта се дешава. Бранислав је истрчао у ходник солитера, али од густом дима који се већ раширио по згради није видео ништа, а камоли степенице и излаз напоље.

– Скоро сам изгубио свест, али сам знао да ми је друг још у стану и нисам могао да га оставим. Вратио сам се по њега. Био је сав у шоку, тресао се. Дубоко смо удахнули и ставили крпе на уста, кренуо сам да тражим пут и на срећу га нашао – рекао је Лукић.

У свој тој паници Лукић је остао прибран и показао још једно херојство. Чуо је како неко лупа са унутрашње стране врата из једног стана.

– Одмах сам отворио врата. Искочила је једна старија жена, Азијаткиња, имала је око 70 година и била потпуно избезумљена и без контроле – присећа се Бранислав и додаје да није имао времена да смирује узнемирену комшиницу.

Сећа се да му је деловала као да не може да хода.

– Није ми ништа друго остало него да је понесем и покушам да је спустим из зграде. Када се мало смирила, питао сам је да ли може да хода, па сам јој обећао да је ни у лудилу нећемо оставити. Рекла је да може, само да је не напуштамо – наставља наш саговорник.

На крају су Бранислав, његов цимер и старица успели да се пробију кроз густ дим и ватрену стихију са једанаестог спрата и изађу на сигурно.

Како је испричао Лукић, познаје много људи који нису на време изашли напоље.

ББЦ је поводом ове приче снимио Бранислава и жену којој је помогао. Сусрет је био веома дирљив.