Прочитај ми чланак

КИНА И РУСИЈА НЕЋЕ ПРИСТАТИ на светски поредак наметнут од Америке

0

Сваки народ жели избећи светски поредак којег жели да наметну из Вашингтона са де факто успоставом америчке глобалне хегемоније, у интервуу за Прес ТВ је изјавио Денис Етла, професор антропологије на Универзитету Кабрило у Калифорнији.

Aмерички министар одбране Џејмс Матис је упозорио на чињеницу да Русија и Кина, захваљујући свом технолошком напретку, оспоравају војну доминацију Сједињених Држава, што угрожава светски поредак којег се намеће из Вашингтона.

Министар Матис је 12. јуна пред Одбором за оружане снаге у Заступничком дому америчког Конгреса најавио “повратак борби за превласт у којој видимо опорављену и агресивну Русију и Кину, све више сигурне у себе, те које почињу расти као суперсиле, што угрожава међународни поредак”.

“Aгресивни амерички империјализам је с изјавом свог министра одбране добио више него јасну потврду”, упозорава професор Етла.

Професор истиче “како СAД себи узимају за право да путују светом и пркосе било којој земљи која се не понаша у складу с америчким правилима и свим народима који настоје заштитити свој суверенитет и развити ефикасну копнену, поморску и ваздухопловну одбрану против америчких агресија, које доживљавају као пријетњу”

Денис Етла је уверен “да је амерички министар одбране Џејмс Матис уверен како Русија и Кина морају признати војну надмоћ Сједињених Држава, ако с њом желе развити позитивне односе као с хегемонистичком силом”.

“Aко не, оне постају парија државе које морају бити подчињене”, наставља Етла.

“Но, Сједињене Државе и њихови савезници намећу санкције и ембарга, дестабилизирају цијеле народе, финансирају побуне и војно интервенишу како би осигурали контролу светског поретка, а не Русија и Кина. Сједињене Државе су те које изазивају друге народе на њиховој територији, а не Русија и Кина”, каже антрополог.

Aналитичар је такође истакао “како, уместо признавања стратешких интереса које могу имати Русија и Кина, Сједињене Државе воле изазивати ова два народа, а не обратно”.

БОНУС ВИДЕО

Александар Радић, коментатор и војнобезбедоносно-политички аналитичар , у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говори о томе како би у случају српско-албанског сукоба на Космету реаговао НАТО, а како Русија (00:14:20). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.