ХТЕЛИ ДА ИХ ИСТРЕБЕ: 76 година од напада Немачке на Русију

17

Хитлер је 22.јуна 1941.дао наређење за напад на СССР. Била је то једна највећих војних операција икада изведена у историји. Припреме за напад су почеле 18.децембра 1940.године када је Хитлер потписао Директиву 21, а сам план је добио кодно име Барбароса.

Циљ операције је био потпуни пораз СССРа и распарчавање територија. Британска обавештајна служба је у фебруару 1941.године открила неке детаље планираног напада и о томе је обавестила совјетске представнике. Како је време пролазило и совјетске граничне јединице су приметиле концентрације немачких трупа и о томе су известиле претпостављене. Стаљин није реаговао на упозорења верујући да Хитлер неће напасти СССР док не заврши рат са Великом Британијом.

За напад на СССР Немчка је припремила војску од око четири милиона војника распоређених у 152 дивизије међу којима је било 17 оклопних и 13 моторизованих. Ова војна сила је располагала са 2.770 авиона, 3.350 тенкова и 7.146 артиљеријских оруђа. За транспорт је прикупљено више од 600.000 моторних возила, као и 625.000 коња.

Поред Немачке у нападу на СССР су учествовале и јединице Румуније и Финске (од 25.јуна). Румуни су за напад на СССР припремили 14 дивизија, 7 бригада и један оклопни пук, док ће Финска на фронт са СССРом распоредити 17 дивизија и 2 бригаде.

Немачке трупе су подељене у три групе, тако да је армијска група Север имала задатак да освоји Лењинград, армијска група Центар је требала да заузме Москву, док је група армија Југ требала да освоји Кијев и Севастопољ.

У тренутку немачког напада на западним границама СССРа је било распоређено око 150 дивизија са скоро три милиона војника, 11.000 тенкова и више од 7.000 авиона.

Немачки амбасадор је формалну објаву рата предао Молотову у 5:30 у време када су немачке трупе већ започеле напад дуж 2.000 километара фронта.

Напад је започео бомбардовање совјетских аеродрома и продором оклопно – механизованих јединица. Колики је шок за Стаљина представљао напад може се видети и у чињеници да се јавности обратио тек једанаест дана од почетка рата.

Немачка авијација је у прва три дана уништила више од 3.000 совјетских авиона. У првом налету 1280 авиона Луфтwаффе успело је да уништи, углавном, на земљи, по немачким извештајима 1811 авиона ВВСКА-а, уз губитак од само 32 сопствених. Минск је пао 28.јуна. Немци су у овој операцији заробили више од 300.000 совјетских војника. У првих двадесет дана рата немачке снаге су ушле и до 600 километара у совјетску територију. Одмах је уследио напад на Смоленск који су немачке трупе заузеле 12.септембра, а од краја септембра борбе су се водиле на прилазима Смоленска, Кијева и Лењинграда. После борби за Минск, Смоленск и Кијев немачке трупе су заробиле више од 1,2 милиона совјетских војника.

Совјетска врховна команда је суочена са могућим поразом наредила да се сва индустријска предузећа демонтирају и пребаце на исток. А САД и Велика Британија су одмах понудили помоћ Совјетском савезу у опреми, ратном материјалу и оружју.

После пада Смоленска, Хитлер је донео одлуку да се главни удар напада скрене на југ и север, како би се заузели Лењинград и Кијев.

Трупе групе армија Југ су заузеле Кијев 26.септембра, после жестоких борби док је у исто време почела опсада Лењинграда која ће трајати 900 дана.

Почетком октобра Немачка је окупирала велики део европског СССРа, укључујући Белорусију, Украјину, Литванију, Летонију и Естонију, а немачке трупе су стигле на 200 километара од Москве. Но, до тада је намачка војска већ исцрпела своје ресурсе, а логистички проблеми су почели да узимају маха. Већина јединица је била истрошена са смањеним бројем војника. Што се тиче губитака Немци су имали више од 111.000 мртвих, око 400.000 рањених, док је додатних 170 хиљада војника избачено из борбе због болести.

С друге стране СССР је преживео највеће искушење у свом постојању. Према совјетским подацима у борбама је погинуло више од 560.000 војника, док је око 3,3 милиона војника заробљено. Што се тиче опреме СССР је изгубио више од 21.000 авиона и више од 20.000 тенкова. На срећу Црвене Армије највећи део уништене опреме је био застарео, а јединице су почеле да добијају нове Т-34 и КВ-1 текнове, као и модерне авионе Yак-1 , МиГ-3, Ил-2…

Немци нису успели да испуне свој примарни циљ а то је заузимање Москве. Истовремено, немачка команда а посебно сам Хитлер су озбиљно подценили јачину совјетске војске и државе.

У току операције Барбароса немачке трупе су починиле бројне ратне злочине. Немци су тврдили да се Женевска конвенција не односи на СССР а издато је наређење да се стрељају чланови комунистичке партије, као и сви комесари у војним јединицама. Што се тиче страдања цивила, најпознатији је масакар у Бабин Јару где је стрељано више од 100.000 кијевских Јевреја.

На немачке одмазде становништво је одговорило формирањем партизанских одреда, који су у почетку самостално дејствовали на окупираним територијама.

 • grebak grebić

  Чудо је овај Портал. Његови коментари су нека врста приказа сенилаца. Када се било који проблем појави за све су криви „АНГЛИ“, а никако Германи. Истина уз та чудовишта од АНГЛА криви су и Карађорђевићи који су уз Англе „покренули“ Други Св. рат. Германи су јадници жртве Англа па су те жртве поделили са Сербима. Срби наивци су увек били уз угрожене.
  Ево сада су нам ипак Германи „мало“ криви јер су напали наше Рује, а ми то нисмо ни знали или смо и знали, али смо „веровали“ да је то ипак неко мешетарење Англа. Ипак нисмо још видели све коментаре. Можда ће бити и обрнутих. Само храбро!

 • Слава Богу

  „Смрт Фашизму Слобода Нроду“, ово је писало сећам се на свим нашим административним документима после ослобођења у бившој Југославији, а сада је педеризам, сатанизам и јудео-масони. Наша земља је опогањена и требамо је очистити од ђубришта за нашу Србску децу.
  поздрав добрим људима од деде са планине.

 • Markos

  I dalje se govore i pisu gluposti o napadu na SSSR.
  Evo ovde u tekstu pise da parafraziram – Ludi Hitler skrenuo vojsku koja je isla u Moskvu da napada nekakav Staljingrad.
  Cilj te operacije nije bio Staljingrad, nego da se uzmu resursi na Kavkazu koji su neophodni za dalje ratovanje, jer je Nemacka vojska usla duboko u teritoriju SSSR i imala konstantne probleme sa snabdevanjem, a da su Nemci mogli da udju u Moskvu usli bi.

  Uz sto sleduje i konstantno omalovazavanje ruske taktike i ruskog vojnika sa standardnom pricom da je Nemacka je li izgubila jer je u Rusiji lose vreme i pada sneg, iako je vojska SSSR osim u pocetku rata gde je dozivela katastrofu u celom ratu bila i vojno i po moralu i po svemu ravnopravan protivnik Nemcima, jeste na kraju Nemacka izgubila jer su SAD i Rusija mnogo ekonomski jace od nje al ako se pogledaju neke najvaznije bitke nije samo brojnost vojske SSSR presudila nego i znanje.

  • Simerijanac

   Хитлер је 22. августа 1941. године скренуо војску која је ишла према Москви ка југу да би се заузео Кијев, јер се чврсто држао ( што говори о томе да је тај град руски). То су биле тенковске јединице фелдмаршала Мајнштата. Кијев је пао крајем септембра исте године, а Њемци су пред Москву стигли у октобру, али су одбачени од ње у периоду 5.- 20. 12. 1941. год.

   А циљ и јесте био Стаљинград, због Хитлерове сујете у односу на тадашње име тога града.

  • Markos

   Dobro to sa propagandom ima svoj deo sigurno al je ipak vaznije bilo da se uzme nafta sa Kavkaza Nemcima ceo rat fale industrijski materijali za to su na kraju i izgubili jer su Amerika i Rusija pravile za 3-4 meseca isto tenkova ko Nemci za 2-3 godine, a i Kijev nisu mogli da ostave pa da idu na Moskvu jer postoji mogucnost da se ta armija u Kijevu okrene i napadne ih sa strane.

 • VELIKI HRVOSER

  Руси су их требали сасвим уништити на територији коју су окупирали ’45., по историјским уобичајеним подацима тих 8-9 мил.немаца који су погинули је мало,мада има сад и нових података да је око 20 мил.немаца погинуло али да се истина маникира из политичких разлога. У оба случаја,ја мислим да су обе бројке мале,требало је за одмазду том поквареном народу, учинити их микро народом.

  • Markos

   To toliko nije lagao ni Bulajic od 4mil Nemaca sto su krenuli da pogine 20mil a racunaj da to nisu samo Nemci nego su tu i ciganske armije od tipa Italije Rumunije Ukrajine Madjarske Hrvatske a njih su ovi iz SSSR najradije napadali jer su znali da ce ta ciganija da bezi.

  • VELIKI HRVOSER

   Ne misli se samo na vojnike,bilo je i bombardovanja nemackih gradova itd….yo man, jasno govorim…a koja brojka je tacna ne znas ni ti a ni ja…sta ti mislis,da su nemci posteno prikazali broj svojih mrtvih ??????? Da nemci posteno istorijske dogadjaje interpretiraju ???

  • Markos

   To je istina uglavnom se Nemacki podaci koriste i za opisivanje bitke i gubitke jer u Sovjetske niko ne veruje jer svaki pocinje od partije do Lenjina i Staljina i sl. komunjarske gluposti, a svaki Nemacki krece po principu mi smo bolji 10 puta al lose vreme i lud Hitler.

  • VELIKI HRVOSER

   veruj nemcima ako želiš, to je tvoja lična stvar

  • Михаило

   Немце је требало истребити и Европа би ушла у период мира али такав поступак је потпуно стран руском менталитету. Они не разумеју зашто неко уместо да сарађује са тобом у обостраном интересу жели да те уништи

  • Markos

   Kad su u pitanju velesile ko Rusija i Nemacka tamo ne vlada mentalitet nego su to ozbilljne zemlje gde postoji plan i zakon, to mentalitet moze da vlada ovde i u Albaniji a da vlada tamo bila bi i Rusija velika ko mi i Albanija, specijalno kad se ko ovde radi o komunistima smesno je da se govori da oni nikog nisu ubijali na kraju zato su i porazeni na pocetku rata jer su sami svoje generale istrebili a za Romanove i druge da se ne govori.

  • Михаило

   Ниси у праву, менталитет влада свуда, па и код Руса и Немаца и Американаца. Ствар је менталитета што Руси зову амере “ наши западни партнери“. Могу ја и Монику Белући да зовем “ моја западна партнерка “ па она и даље не би знала да постојим. Руси су у суштини благи, немају везе са нашим менталитетом који је све осим благ.

  • Херцеговина

   Па православље Михаило.
   Ортодокси и ми и они, изворна вјера нам налаже ко тебе каменом ти њега љебом.

  • Mr. Costelol

   Грешите Браћо, не замерите, Руска дипломатска традиција је да се преговара све док се не зарати, т.ј. док „наши западни партнери“ постану „Непријатљска Гамад.“ И мене нервира, али таква им је дипломатија. Кад дипломатија престане, креће ратовање.

  • VELIKI HRVOSER

   slažem se, kratko ali suštinski sve si rekao kako jeste

  • VELIKI HRVOSER

   vera luzera i samoubica