Прочитај ми чланак

Ево како странке у овом тренутку стоје пред ИЗБОРЕ У БЕОГРAДУ

0

Следећи велики испит за српску власт и опозицију биће избори у Београду. Са једне стране, истраживачи јавног мнења оцењују да СНС, судећи по садашњим анкетама, не може у престоници да понови резултат председничких избора, због чега се све чешће чује да би београдски избори, који по реду долазе на пролеће 2018, могли да буду одржани заједно са ванредним парламентарним изборима.

Са друге стране, иако опозиција има најозбиљније упориште у главном граду, кампања још није ни почела, а кампање су Вучићева јача страна.

СНС – сами или у коалицији

Прецизних „мерења“ рејтинга за сада нема али, како за „Блиц“ каже директор агенције „Фактор плус“ Владимир Пејић, радили су укрштања са другим истраживањима, и тако дошли до индикација рејтинга за главни град.

– Када је у питању СНС, код њих ће се водити прича око тога да ли ће са својим коалициним партренрима имати више од 50 одсто. Тренутно, напредњаци у главном граду имају 39-40 одсто подршке док СПС има око пет одсто – каже он.

ДС се ревитализовала

Како наводи, ДС је у једном тренутку пала, Саша Јанковић је “претио” да их угрози али, “чини ми се да су се ревитализовали”.

– Могли би да рачунају на 10 одсто, па и који проценат више. Око 10 одсто има и Јанковић. Када су у питању остале странке, рејтинг им је по неколико процената – прича Пејић, истакавши да ове проценте треба узети са резервом, јер још у калкулацију нису “убачени” Aлександар Шапић и Драган Ђилас, и чији би гласови могли да се “прелију” на њих.

Непознаница је, каже, и ко ће бити кандидати за градоначелника.

Шта са коалиционим партнерима

Да Вучић има нешто нижи рејтинг у Београду, сматра и политички директор Цесида Ђорђе Вуковић. Међутим, каже и да је од тога важније ко ће имати већину.

– Треба видети како ствари стоје са коалиционим партнерима СНС, јер не може све са републичког нивоа да се преслика на градски. Питање је како стоји СПС, али и остали са којима би напредњаци могли да праве коалицију – прича он, истакавши да СРС јесте у парламенту, али да је питање да ли ће прећи цензус у граду.

Шапић, Ђилас, Бели…

Такође, каже Вуковић, требало би укалкулисати и локалне политичке “играче”, попут Шапића који је најавио кандидатуру, можда Ђилас, па и Љубишу Прелетачевића Белог ако буде учествовао на изборима.

– ДС озбиљније стоји у Београду него у остатку Србије, као и друге опозиционе странке, само је питање да ли ће то моћи да материјализују. Њихов потенцијал постоји, али ћемо видети шта ће се дешавати – каже Вуковић.

СНС без већих одступања

Овогодишњи председнички и прошлогодишњи парламентарни избори показали су да, када је у питању СНС, нема великих одступања када је рејтинг у престоници у питању. Лидер СНС Вучић је у главном граду освојио 44,04 одсто подршке, а за СНС је у Београду на ванредним изборима гласало 42,4 одсто.

Саша Јанковић је на председничким освојио 24,1 одсто подршке, Вук Јеремић 6,3, Љубиша Прелетачевић Бели 12,6 одсто. Aко су ово индикатори за београдске изборе, сви они ће сигурно имати своје представнике у градском парламенту.

ДЈБ – драстичан пад

Вероватно ће их имати и ДС, којој Јанковић дугује део подршке, а која је на парламентарним изборима 2016. године освојила 8,3 одсто гласова.

Прави пример пада рејтинга можда је Саша Радуловић, чији је Покрет “Доста је било” освојио 11,1 одсто подршке прошле године, док је сам Радуловић на председничким изборима освојио 1,7 одсто.

БОНУС ВИДЕО

Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и председник општине Нови Београд, Александар Шапић, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, причају о томе да ли ће
са својим листама изаћи на градским изборима у Београда (00:38:00) и (00:46:00), о томе колико Београд својом величином угрожава Србију (00:40:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.