Прочитај ми чланак

ПОЗДРАВ ИЗ ЗЕМЉЕ КОШАРКЕ Наши баскеташи елиминисали Американце са Светског првенст

0

Јесте кошарка измишљена у Америци, али... Зна се која земља је земља кошарке. Наша репрезентација у баскету 3-на-3 пласирала се у полуфинале Светског првенства елиминисавши у Нанту селекцију Сједињених Америчких Држава са 17:14.

Екипа у саству Дејан Мајсторовић, Душан Домовић Булут, Марко Ждеро и Марко Савић надиграла је ривале из САД у врло узбудљивом мечу. Дејмон Хафман, Крег Мур, Данијел Мавреидес и Захир Керингтон били су жељни реванша за пораз у финалу прошлог шампионата планете, 2016. године, али…

Foto: FIBA 3X3 / youtube

Играли су Американци сјајно, надокнадили су средином утакмице заостатак од два поена и повели са 9:7, али је онда наша најбоља баскет екипа показала како је прошли пут и дошла до крова света. Борбеност Булута који се бацао на терен по лопту, одбрана Ждера и Мајсторовића, те тројка Савића, донели су „орловима“ предност од 12:10 на нешто мање од четири минута до краја. Расположени Мавреидес је успео да продорима поравна резултат, но Савићева тројка уз 120 секунди погурала је Србију ка тријумфу.

Иако се ривал није предавао, а у врхунском баскету 3-на-3 два минута представљају вечност, Американци нису искористили прилику коју су изградили. Пришли су на поен заостатка, шутнили „тројку“ (која доноси два поена) којом су желели да поведу, а после тог промашаја – далекометни погодак Ждера им је пресудио.

Репрезентација Србије се тако пласирала у полуфинале, а за ривала ће имати домаћина Француску која је са 20:12 елиминисала Украјинце у четвртфиналу.